ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

In the picture: Meldpunt Vogeldiefstal

In the picture: Meldpunt Vogeldiefstal

Datum: februari 7, 2017

Helaas worden in Nederland regelmatig vogels gestolen. De kans om deze terug te vinden, is zeer klein. Daarom zet Meldpunt Vogeldiefstal zich in om kwekers bewuster te maken van de gevaren van vogeldiefstal. Tref zelf voorzorgsmaatregelen, maar let ook goed op dat je niet per ongeluk gestolen vogels koopt. Tijdens Vogel 2017 spraken we Wil van Zon, medeoprichter van Meldpunt Vogeldiefstal. Zelf kweekte ze jarenlang met plezier Australische- en Afrikaanse prachtvinken.

Waarom is het Meldpunt ontstaan?

Wil van Zon vertelt: “Nadat in de Facebookgroep Volière Vogelhouders weer een melding kwam van diefstal, was ik het zat. Ik ben met medewerking van enthousiaste leden het Meldpunt Vogeldiefstal gestart. Eerst alleen op Facebook, maar er is nu ook een eigen website.” Via deze website en de Facebookpagina Meldpunt Vogeldiefstal wil het Meldpunt mensen bewuster maken van vogeldiefstal. Ook de NBvV steunt dit initiatief.

Wat kan je zelf doen tegen vogeldiefstal?

Op de website van de NBvV staan enkele tips om vogeldiefstal te voorkomen:

  • Vermeld binnen de vereniging geen adressen in de catalogus
  • Verkoop je je vogels? Wees voorzichtig als je een afspraak maakt met mensen die je niet kent
  • Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie en geef het door aan Meldpunt Vogeldiefstal

Daarnaast geeft het Meldpunt Vogeldiefstal ook extra tips:

  • Controleer zelf voor aankoop van de vogel of deze niet gestolen is. Controleer het ringnummer en kijk of er niet met de ring geknoeid is
  • Voorzie je vogels altijd van officiële gesloten ringen
  • Houd een goede registratie bij van je vogels
  • Maak het dieven moeilijk met sloten op de volière en binnenverblijven, camera’s, schrikdraad of andere passende maatregelen.

Wat moet je doen als je vogels gestolen zijn?

Wil van Zon: “Doe altijd aangifte bij de politie. Geef het daarnaast ook aan ons door via het formulier op onze website. Wij zetten het ringnummer en de beschrijving van de vogel online, zodat we zo snel mogelijk andere kwekers kunnen waarschuwen via Facebook en onze website. Heb je het vermoeden dat iemand jou een gestolen vogel aanbiedt? Neem dan ook contact op met de politie en controleer of het ringnummer bekend is bij de NBvV of het Meldpunt Vogeldiefstal.”

ZooEasy sponsort het Meldpunt Vogeldiefstal

Bij ZooEasy willen we dat vogelkwekers zo lang mogelijk van hun vogels genieten. Wij sponsoren het Meldpunt in de hoop dat er meer bewustzijn komt over dit onderwerp. Onze software sluit goed aan bij het advies van het Meldpunt om je vogels goed te registreren. Bij ons kan je niet alleen het ringnummer noteren, maar ook foto’s toevoegen, bijzondere kenmerken noteren en meer. We hopen dat je vogels nooit gestolen worden. Maar mocht het ooit gebeuren, dan kan je met de gegevens uit je database een zeer nauwkeurige beschrijving geven van de gestolen of vermiste vogel. Wij hopen dat dit de kans vergroot dat gestolen vogels veilig terugkomen bij hun eigenaar.