ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Alpaca's fokken wordt makkelijker met ZooEasy

Alpacafokkers kiezen steeds vaker voor de software van ZooEasy om hun administratie gemakkelijk en snel bij te houden.

Alpaca’s fokken

Alpaca’s fokken

Je wilt verantwoorde keuze maken bij het fokken van je alpaca’s. ZooEasy is het ideale online registratieprogramma voor iedere alpacafokker- en vereniging. Begin je net met fokken of ben je een erkende alpacafokker? ZooEasy houdt alle informatie eenvoudig bij van je alpaca’s. Denk aan verwantschaps- en inteeltpercentages, geboortegegevens en een medisch dossier. Bij ZooEasy werken we met verschillende abonnementsvormen. Zo is er voor iedere alpacafokker een passend abonnement. Bekijk de abonnementen en tarieven.


Probeer ZooEasy 30 dagen gratis!

Gratis aanmelden

De voordelen van ZooEasy

Alpaca’s fokken

Geschikt voor alpacafokkers en -verenigingen

Alpaca’s fokken

Alle gegevens van je alpaca's in een overzicht

Alpaca’s fokken

Snel bekijken wie de (voor)ouders zijn dankzij de visuele stamboom

Alpaca’s fokken

Verwantschap, mean kinship en inteelt % automatisch berekend

Alpaca’s fokken

Stel eenvoudig nieuwe fokkoppels samen voor een helder overzicht

Alpaca’s fokken

Beheer de database met meerdere accounts. Perfect voor verenigingen!

Alpaca’s fokken

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis!

Gratis aanmelden

Geschikt voor alpacafokkers en -verenigingen

ZooEasy is geschikt om alle gegevens van alpaca’s te registreren. Je bewaart alle gegevens van je dieren veilig in de online databank. Voor alle alpaca’s kun je een mooie stamboom maken, waarop je de belangrijkste gegevens van je alpaca laat zien.

Beheer je eigen database of werk samen met meerdere accounts. Vul als alpacafokker alle informatie over elke alpaca in, zoals het registratienummer, geslacht, naam, ouders en geboortedatum. Voeg ook foto’s toe van je alpaca’s om de stamboom mooier te maken. Je kunt ook een medisch dossier maken om de gezondheidsgegevens en dierenartsbezoeken bij te houden. Houd je alpaca’s voor hun wol? Je kunt hier aantekeningen van maken, zodat je bij het fokken de juiste dieren kiest. Op deze manier verzamel je alle benodigde informatie, blijft je overzicht actueel en houd je een mooi archief.

Verlaag inteeltpercentage

ZooEasy geeft de alpacafokker inzicht in de verwantschap tussen alpaca’s. Door gegevens van de ouders in te voeren, berekent onze software automatisch het inteeltpercentage van de alpaca’s. Hoe lager het inteeltpercentage, hoe beter dit is voor de gezondheid van de alpaca.

We gebruiken hiervoor de berekeningsmethodiek van Wright, die is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR). Zo kun je snel een verantwoorde keuze maken om inteelt te voorkomen. De Amerikaanse geneticus Sewall Wright kwam in 1921 met de berekening die weergeeft wat de waarschijnlijkheid is dat twee individuen verwant zijn aan elkaar. Op basis van deze informatie kun je makkelijk een verantwoorde fokkeuze maken en het inteeltpercentage zo laag mogelijk houden.

Bereken de mean kinship van alpaca’s

Mean kinship is de gemiddelde verwantschap van een alpaca met de hele populatie. De mean kinship is een maatstaf voor hoeveel een alpaca kan gaan bijdragen aan inteelt in de toekomst van een alpaca-ras. Alpaca’s met een lage mean kinship zijn genetisch belangrijk en kunnen gebruikt worden om te fokken. Alpaca’s met een hoge mean kinship moeten minder (of helemaal niet) worden gebruikt voor de fok.

Waarom is de mean kinship zo belangrijk?

Door gebruik van alpaca’s met een hoge mean kinship is er een grotere kans op het optreden van genetische defecten en ziektes in een ras. Het is belangrijk dat er in de toekomst genoeg alpaca’s beschikbaar blijven binnen de populatie met een lage mean kinship, zodat het optreden van erfelijke gebreken wordt voorkomen. Daarmee zorg je voor een goed en gezond alpaca-ras. Zie ook dit artikel.

Alpaca’s fokken

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis!

Gratis aanmelden

Passende software voor iedere alpacafokker

Bij ZooEasy werken we met verschillende abonnementsvormen. Zo is er voor iedere alpacafokker een passend abonnement. We hebben een forever free abonnement voor de individuele gebruiker met max. 25 alpaca’s. Fok je alleen, maar wil je onbeperkt alpaca’s toevoegen? Ga dan voor het single user abonnement. Het multi user abonnement is ideaal voor 2 of meer gebruikers. Grote verenigingen werken het beste met het unlimited abonnement.

Software voor 1 gebruiker

Fok jij alleen alpaca’s en heb je niet zoveel dieren? Gebruik dan ons forever free abonnement. Geschikt voor 1 gebruiker en je kunt tot maximaal 25 alpaca’s invoeren. Heb je meer dan 25 alpaca’s? Kies dan voor het single user abonnement. Deze software is geschikt voor 1 gebruiker of een kleine organisatie, maar je kunt wel onbeperkt alpaca’s toevoegen.

Software voor middelgrote verenigingen

Fok je samen met iemand anders alpaca’s? Bijvoorbeeld met een ander fokker, familie of collega’s? Kies dan voor het multi user abonnement van ZooEasy. Met dit abonnement beheer je met 2 of meer personen je eigen database. Je maakt één database, waar je samen tegelijkertijd op kunt inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Er zitten standaard 2 accounts in deze vorm, maar je kunt tegen een meerprijs altijd meer accounts toevoegen.

Voor grote verenigingen 

De software van ZooEasy wordt niet alleen gebruikt door individuele alpacafokkerijen, maar ook door alpacaverenigingen en -organisaties. Alpacavereniging Alpaca Associaton Benelux maakt al gebruik van ZooEasy. Kies voor het unlimited abonnement en voeg onbeperkt gebruikers toe. In dit abonnement is het mogelijk om als bestuur leden toegang te geven tot de databank. Bijvoorbeeld een alpacafokker, die informatie over zijn eigen alpaca controleert of wijzigt. Het bestuur bepaalt zelf welke informatie zichtbaar is voor leden en welke niet.

Bekijk de tarieven Lees meer
Alpaca’s fokken

Wil je een vrijblijvende demo krijgen van ZooEasy? (Alleen voor organisaties)

Demo inplannen

Deze verenigingen maken o.a. al gebruik van ZooEasy, klik hier voor de complete lijst:

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis!

Meld je direct aan. Je hoeft geen betaalgegevens in te voeren. Je hebt in de gratis versie gewoon toegang tot alle functies van het abonnement dat je kiest. Probeer jij het ook?

Gratis aanmelden