ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.580 | Accounts 10.606 | Dieren 4.865.495

Geiten fokken wordt professioneler met ZooEasy

Geitenfokkers en -verenigingen registreren hun geiten gemakkelijk met software van ZooEasy.

Geiten Fokken

ZooEasy biedt de ideale software voor iedere geitenfokker en -vereniging. Of je nu start als hobbyfokker of een professionele administratie bijhoudt, onze online database geeft je meer inzicht in al je geiten. Je kan allerlei informatie bijhouden die belangrijk is voor het fokken, zoals uiterlijke kenmerken, geboortegegevens, bloedlijnen, medische gegevens en showuitslagen. De software berekent automatisch het inteeltpercentage van al je dieren, zodat het nog eenvoudiger is om verantwoorde keuzes te maken bij het fokken van geiten.

Geiten Fokken

Geschikt voor alle geitenrassen

De software van ZooEasy is geschikt voor iedereen die zich bezighoudt met het fokken van geiten: van startende hobbyisten tot professionele stamboeken en geitenverenigingen, zoals de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Met ZooEasy krijg je beter inzicht in de gezondheid en afstamming van al je dieren. Je kan alle geitenrassen registeren in het programma, zoals:

  • Nederlandse witte geit
  • Bonte geit
  • Nederlandse landgeit
  • Toggenburger
  • Angorageit
  • Nubische geit
  • Syrische geit
  • Belgische hertengeit
  • Bagot
  • Dwerggeiten

 

Gegevens over geiten bijhouden

Geiten 3Met ZooEasy houd je alle informatie bij over het fokken van geiten. Registreer alle bekende gegevens, zoals de geboortedatum, registratienummer, naam, titel, ouders, nakomelingen en uiterlijke kenmerken. Daarmee volg je later onbeperkt bloedlijnen. Voeg ook een foto toe, zodat je de dieren makkelijker van elkaar kunt onderscheiden. Daarnaast is het mogelijk om van iedere geit specifieke informatie bij te houden, zoals een medisch dossier, wedstrijduitslagen en meer. Dat is de basisinformatie voor iedereen die verantwoord geiten wil fokken.

 

Stamboom maken

Stamboekadministratie geitenZodra je meerdere generaties hebt toegevoegd, maak je eenvoudig een stamboom van iedere geit. De stamboom toont drie, vier of vijf generaties van je dieren. Hier kan je zelf beslissen wat je wilt tonen, zoals de naam, het geslacht, geboortedatum en inteeltpercentage. Zo zie je snel terug welke dieren inteelt veroorzaken. Heb je eerder al een foto toegevoegd? Dan wordt deze ook automatisch getoond op je stamboom. Iedere fokker heeft de mogelijkheid om de stamboom naar wens aan te passen. Maak bijvoorbeeld een stamboom op in de lay-out van je vereniging of organisatie, zoals dit stamboekformulier van de LFNL. Voeg een logo toe en maak een professionele stamboom die je ook mee kan geven aan de nieuwe eigenaar.

 

Gezondheid

Geiten 2De gezondheid van je geiten staat centraal als je wilt beginnen met fokken. Houd daarom van iedere geit alle gezondheidsgegevens bij. Noteer de details van ieder dierenartsbezoek, noteer op welke datum de dieren zijn ontwormd en houd nauwkeurig informatie bij over erfelijke afwijkingen. Heeft je geit speciale voeding of medicijnen nodig? Maak hier aantekeningen van, zodat je precies weet hoelang dit nodig is en hoe je dier erop reageert. Daarnaast kan je ook bestanden uploaden van bijvoorbeeld medische uitslagen. Op deze manier heb je alle informatie over de gezondheid van iedere geit compleet.

 

Inteelt van geiten voorkomen

Voorkom inteelt van geiten door een nauwkeurige administratie. De software van ZooEasy berekent automatisch het inteeltpercentage van ieder nakomeling. Je kan ook vooraf aan het fokken de inteelt- en verwantschapspercentages berekenen. Selecteer een koppel en maak een proefstamboom. Of maak een verwantschapsmatrix, waarbij je snel de verwantschap kunt inzien tussen meerdere geselecteerde sikken en bokken. Hoe meer dieren je hebt toegevoegd aan je administratie, hoe nauwkeuriger de cijfers worden. Dat draagt bij aan de juiste keuze bij het fokken van geiten. De berekeningsmethodiek is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR) en maakt gebruik van de berekeningsmethodiek van Wright.

 

Wedstrijden en contacten

WedstrijdregistratieHet programma biedt nog veel meer mogelijkheden om je geitenadministratie bij te houden. Noteer bijvoorbeeld de gegevens van al je contactpersonen, zoals medefokkers, eventuele klanten, de dierenarts, geitenvoeders en andere personen die betrokken zijn bij het fokken. Doe je met je geiten mee aan wedstrijden, shows of tentoonstellingen? Noteer de behaalde resultaten en upload het rapport van de keurmeesters. Zo weet je precies wie afstammelingen van kampioenen zijn en houd je alle informatie over je geiten centraal in één database.

 

Samen geiten fokken

Fok je samen met iemand anders geiten en deel je alle gegevens van je dieren? Dan hebben we een handig abonnement voor je samengesteld. Met ZooEasy Multi user krijg je twee managementaccounts. Hiermee kan je inloggen op jullie gezamenlijke database. Nu kan je gemakkelijk geiten toevoegen, informatie bijwerken en elkaars wijzigingen inzien. Werk je samen met meerdere personen? Dan voeg je gemakkelijk extra accounts toe. Lees meer over ZooEasy voor twee of meer personen.

ZooEasy voor geitenverenigingen

Ook geitenverenigingen, -clubs en ander geitenfokregistraties kunnen gebruikmaken van ZooEasy. Met het programma kan je met meerdere personen tegelijk inloggen op één database. Binnen het programma bepaalt het bestuur zelf welke informatie toegankelijk is voor leden en wat alleen door het bestuur of commissies mag worden gezien. Zo bewaak je gemakkelijk alle privacygevoelige informatie. Leden met een fokkersaccount kunnen bijvoorbeeld alleen wijzigingen aanbrengen aan hun eigen gegevens in de database. Met een leesaccount kunnen leden alleen informatie inzien en een proefstamboom maken, zodat zij een goede keuze maken bij het fokken.

Daarnaast hebben verenigingen de mogelijkheid om extra modules en diensten aan te schaffen naast het uitgebreide standaardpakket. Zo geven wij cursussen aan beheerders, importeren wij je huidige database of leveren we ander maatwerk voor het fokken en registeren van geiten.

 

I&R voor geiten

A goat in a pasture with a grassy hill in the backround

Volgens de wet Identificatie en Registratie (I&R) moet je diverse gegevens doorsturen aan de overheid, zoals mutaties, geboortes, import- en exportgegevens. De module I&R is een dienst om deze periodieke gegevens sneller en gemakkelijker door te geven. Na eenmalige aansluitkosten kan hier onbeperkt gebruik van worden gemaakt.

 

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis

Wil je de administratie van je dieren gemakkelijker maken? Start dan nu met een gratis proefabonnement op ZooEasy. Meld je aan en voeg vandaag nog je eerste dieren toe.