ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.367 | Accounts 10.257 | Dieren 4.808.569

Software voor groene school en andere dieropleidingen

Het handige pakket voor docenten en leerlingen die met dieren werken.

Groene school & dierenopleidingen

Een groene school, hbo of universiteit met dieropleidingen houdt zelf vaak dieren, zodat zij hun leerlingen en studenten het best voor kunnen bereiden op hun toekomst als dierverzorger, fokker, diermanager of andere beroepen waarbij zij te maken hebben met diverse dieren. ZooEasy biedt de ideale software voor een groene school om de administratie van alle dieren en hun welzijn bij te houden. Daarnaast kunnen ook leerlingen en studenten gebruikmaken van het programma om ervaring te krijgen met het interpreteren en bijhouden van een dierenadministratie.

Groene school & dierenopleidingen

Software voor alle diersoorten

De software van ZooEasy is geschikt voor alle diersoorten. Iedere groene school, hbo of universiteit kan per diersoort en ras gegevens van alle dieren bijhouden. Heeft de opleiding meerdere vestigingen? Dan kan je onderling gemakkelijk informatie uitwisselen over de dieren. Zo wordt onder andere met de software gewerkt door docenten en leerlingen van AOC Terra MBO in Meppel. Het programma is onder andere geschikt voor de registratie van:

 • Knaagdieren
 • Konijnen
 • Vogels, uilen en (sier)duiven
 • Hoenders en watervogels
 • Pluimvee
 • Geiten
 • Varkens
 • Schapen
 • Alpaca’s en lama’s
 • Paarden en pony’s
 • Ezels
 • Runderen
 • Terrariumdieren
 • Aquariumdieren
 • En veel meer

Registratie van alle dieren

Kinderboerderij 4Als groene school of andere onderwijsorganisatie is het belangrijk om alle gegevens van de dieren goed bij te houden. Dat wordt gemakkelijker met onze software. Noteer alle gegevens van ieder dier, zoals het registratienummer, naam, geboortedatum, uiterlijke kenmerken, vader en moeder. Maak ook notities over de training van de dieren. Hoe zijn ze afgericht en hoe zijn de vorderingen? Voeg eventueel een foto toe zodat leerlingen en studenten van de opleiding de dieren ook snel op het uiterlijk kunnen onderscheiden. Houd ook een uitgebreid medisch dossier bij van ieder dier, zodat je als groene school inzicht behoud in het welzijn van al je dieren. En wisselt een dier van locatie? ZooEasy kan een standaard rapport voor je maken, zodat de vervoersdocumenten automatisch geprint worden.

 

Gezondheid en welzijn

Hamster 3De software van ZooEasy biedt veel mogelijkheden om de gezondheid en welzijn van ieder dier te registeren. Op een groene school worden de dieren vaak extra gecontroleerd, omdat de leerlingen ook meekijken en medeverantwoordelijk zijn voor de gezondheid van de dieren. Registreer daarom ieder dierenartsbezoek, upload de medische uitslagen van ieder dier en houd nauwkeurig de administratie bij van alle inentingen. Het is ook mogelijk om per dier aantekeningen te maken over het welzijn van dieren, zoals een constatering dat een dier stress heeft, gewond is geraakt aan een pootje of een bepaald dieet volgt. Door deze gegevens nauwkeurig bij te houden, ontvangt ieder dier een optimale verzorging.

 

Inteelt en verwantschap voorkomen

De software berekent automatisch het inteeltpercentage van ieder dier. Dit wordt gelijk weergegeven bij de basisgegevens. Hoe meer generaties dieren zijn ingevuld, hoe nauwkeuriger deze percentages worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de berekeningsmethodiek van Wright, dat is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR). Het is daarmee een betrouwbare tool voor iedere groene school en dieropleiding.

Voordat je dieren fokt, kan je via de software inzien wat het inteeltpercentages van de jonge dieren zal worden. Maak een proefstamboom en het programma berekent dit percentage direct. Of maak een verwantschapsmatrix. Hiermee zie je in één oogopslag de verwantschap tussen verschillende geselecteerde mannelijke en vrouwelijke dieren. Maak vervolgens eenvoudig een fokkaart en print deze uit om bij het verblijf van de dieren op te hangen.

 

Stamboom maken

Maak met één muisklik een stamboom van ieder dier. De stamboom toont meerdere generaties. Zo krijgen leerlingen snel een overzicht van de voorouders van ieder dier. De stamboom toont ook extra informatie, zoals naam, geslacht en het inteeltpercentage, dat automatisch is berekend door de software. Zo kan je ook zien welke voorouders verantwoordelijk zijn voor het inteeltpercentage. Je kan de lay-out van de stamboom aanpassen. Verander de kleuren en voeg een logo toe van de groene school, zodat dit past bij de huisstijl van de organisatie.

 

Contactgegevens registreren

Plaats ook een lijst van contactgegevens in de database, met bijvoorbeeld telefoonnummers van dierenartsen, diervoeders of noodnummers van beschikbare docenten en verzorgers.

 

Software voor scholieren, studenten en docenten

De software van ZooEasy is ideaal voor iedere groene school, mbo-groen, hbo diermanagement, universiteiten en andere opleidingen met dierenonderwijs. Met dit programma kunnen meerdere mensen tegelijkertijd inloggen op een online database. Aan de hand van verschillende accounts, kunnen er diverse toegangsrechten centraal geregeld worden. Zo kan de beheerder van de database alle dieren inzien. Docenten kunnen alle gegevens inzien en bijwerken met een managementaccount. Leerlingen van de groene school of andere dieropleiding kunnen twee soorten accounts krijgen, waarmee zij beperkt gegevens kunnen aanpassen, of juist alleen maar gegevens kunnen lezen, maar niet wijzigen. Zo krijgen leerlingen ook inzicht in de software en administratie van dieren. De beheerder kan altijd zien wie welke mutaties heeft gedaan aan het programma. De docent kan deze wijzigingen makkelijk ongedaan maken als dat nodig is, zodat er altijd toezicht blijft. Dat zorgt voor een veilige database met betrouwbare informatie over het welzijn en gezondheid van alle dieren.

 

Maatwerk en cursussen voor groene school

Naast het uitgebreide basispakket kan een groene school, hbo of universiteit ook rekenen op extra service en ondersteuning van ZooEasy. Zo helpen onze medewerkers met de inrichting van de database, het omzetten van een bestaande database naar de software van ZooEasy en meer. Maatwerk behoort ook tot de mogelijkheden. Wij geven ook cursussen aan de beheerder. Bekijk onze webshop voor extra mogelijkheden voor je groene school of andere onderwijsorganisatie. Daarnaast kunnen wij helpen om een werkinstructie voor leerlingen op te stellen.

 

Gratis proefperiode ZooEasy

Neem contact op met Team ZooEasy voordat je start met de vrijblijvende proefperiode. Voor scholen en opleidingen stellen wij de database iets anders in, zodat je ook tijdens de proefperiode met onze specifieke instellingen voor scholen kan werken. Daarna kan je ZooEasy 30 dagen gratis gebruiken.