ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

 • Nederlands Nederlands
 • English Engels
 • Deutsch Duits
 • Espana Spaans
 • Italiano Italiaans
 • Dansk Deens

Konijnen fokken wordt makkelijker met ZooEasy

Konijnenfokkers kiezen steeds vaker voor de software van ZooEasy om hun administratie gemakkelijk en snel bij te houden.

Konijnen fokken

Begin je net met konijnen fokken? Of ben je een professional die al jaren werkt aan een gezond en sterk konijnenras? Met de software van ZooEasy houdt iedere fokker en vereniging makkelijk alle gegevens over zijn of haar konijnen bij. Noteer alle gegevens over je konijnen, zoals hun uiterlijk, gezondheid en nestjes. Deze informatie geeft je meer inzicht om de beste keuzes te maken bij het fokken van gezonde konijnen.

Konijnen fokken

Geschikt voor alle konijnenrassen

Je bent dol op je konijnen en doet alles om ze de beste verzorging te bieden. Met onze software noteer je informatie die belangrijk is bij het fokken van al je konijnen, zoals bloedlijnen en afstammingsgegevens, informatie over hun gezondheid, uiterlijke kenmerken en natuurlijk je persoonlijke aantekeningen. Zo houd je alle informatie gemakkelijk bij. Dit helpt je met het samenstellen van nieuwe fokkoppels. De software van ZooEasy wordt zowel gebruikt door individuele hobbyfokkers als professionele verenigingen. Ons programma is geschikt voor alle rassen, zoals:

 • Dwergkonijnen
 • Hollanders
 • Hermelijnen
 • Hangoor dwergen
 • Lotharingeren
 • Havana’s
 • Angora’s
 • Russen
 • Thrianta’s
 • Rexen
 • Vlaamse Reuzen
 • En nog veel meer

 

Alle konijnen in één overzicht

Je begint je eigen database door gegevens van al je konijnen in te vullen. Met deze informatie kan je straks makkelijker keuzes maken bij het fokken. Start met de basisgegevens, zoals de naam, geboortedatum, het geslacht en de kleuren van de vacht. Geef ook aan wie de ouders van het dier zijn, zodat je een goed inzicht krijgt in de verwantschap tussen je konijnen. Hiermee volg je onbeperkt bloedlijnen. Verder biedt onze software ruimte om extra informatie toe te voegen, zoals gezondheidsgegevens, dierenartsbezoeken, wedstrijden en contactgegevens. Neem je een konijn over van een andere fokker, of verkoop je een van je konijnen? Dan verander je de eigenaar van het konijn. Zo heb je een goed overzicht van alle konijnen die je op dit moment in bezit hebt en houd je een mooi archief met de afstamming van ieder konijn.

 

Stamboom maken

Als je de basisgegevens hebt ingevuld, kan je met één klik een stamboom maken. Daarop staan meerdere generaties konijnen. Zo kan je makkelijk zien wie de voorouders zijn, en wat de verwantschap tussen de dieren is. Dit helpt bij het selecteren van je dieren waarmee je wilt fokken. Je kan de stamboom mooier maken door foto’s van je konijnen toe te voegen. Ook is het mogelijk om de lay-out van de stamboom aan te passen met je eigen kleurenschema en logo.

 

Fokken: inteelt en verwantschap

Verbeter je fokresultaten door meer inzicht te krijgen in de verwantschap van je konijnen. Hoe lager het inteeltpercentage, hoe beter dit is voor de gezondheid van je konijnen. Het inteeltpercentage wordt nauwkeuriger naarmate je meer generaties konijnen toevoegt aan de database. De software berekent automatisch de verwantschap tussen je konijnen. ZooEasy maakt gebruik van de berekeningsmethodiek van Wright, dat is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

Daarnaast maak je eenvoudig een proefstamboom met het programma. Selecteer een ram en een voedster, en het programma berekent automatisch het inteeltpercentage van de jongen. Zo kan je snel beslissen of je deze konijnen wilt fokken of niet.

 

Gezondheid, wedstrijduitslagen en contacten

Konijnen 3Met de software kan je nog veel meer informatie registreren dat verwant is aan het fokken. Bewaar bijvoorbeeld alle medische gegevens, zoals de aantekeningen van het laatste dierenartsbezoek, informatie over medische aandoeningen en meer. Doe je met je konijn mee aan wedstrijden of konijnententoonstellingen? Noteer per tentoonstelling de behaalde resultaten en voeg het keurmeesterrapport toe als bijlage. Als je die dag foto’s hebt gemaakt, kan je ook een afbeelding toevoegen. Noteer ook alle contacten in je eigen database van personen die je hebt leren kennen rondom het fokken van konijnen. Zo heb je de gegevens van andere konijnenfokkers, dierenartsen en voeders in één handig overzicht.

 

Samen konijnen fokken

Fok je konijnen samen met je partner, vriend, familielid of collega? En wisselen jullie altijd al je gegevens uit? Kies dan eens voor het Multi user abonnement van ZooEasy. Hiermee beheer je met twee (of meer) personen samen je eigen database. Je logt in met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna heb je een overzicht van al jullie gezamenlijke konijnen. Daardoor hoef je nooit meer individuele gegevens van ieder konijn uit te wisselen, maar ben je continu op de hoogte van de nieuwste aantekeningen en informatie over ieder dier. Maar wees je er wel van bewust dat je álle informatie met elkaar deelt. Wil je dat graag? Lees dan alvast meer over de mogelijkheid bij deze tips & trucs.

 

ZooEasy voor konijnenverenigingen

Ook verenigingen en overkoepelende konijnenorganisaties die zich bezighouden met het fokken en beheer, zoals de KLN en VIVFN, kunnen gebruikmaken van ZooEasy. Als vereniging kan je alle gegevens van verschillende konijnenrassen bijhouden. Zo krijg je een goed inzicht in de algehele gezondheid van het ras. Verenigingen voor zeldzamere konijnenrassen kunnen extra voordeel behalen met een populatieanalyse, waarbij de gegevens uit de database gebruikt kunnen worden om meer inzicht te krijgen in de inteelt en verwantschap. Hiermee kan een vereniging haar leden voorzien van professionele informatie rondom het fokken van hun ras(sen).

Bij verenigingen blijft alle informatie in handen van het bestuur. Het bestuur beslist zelf welke informatie zichtbaar is voor leden, en wat moet worden afgeschermd. Leden kunnen vervolgens met hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Het bestuur beslist of leden alleen informatie kunnen lezen, of dat leden met een fokkersaccount ook wijzigingen aan mogen brengen. Deze samenwerking zorgt er vaak voor dat de informatie nog zorgvuldiger wordt samengesteld, zodat er nog beter advies wordt gegeven rondom het fokken. Dat maakt het tot een belangrijke en betrouwbare bron voor alle informatie over je ras.

 

Probeer ZooEasy gratis

Ontdek zelf alle mogelijkheden van ZooEasy. Ben je een beginnende fokker met een paar dieren? Dan kan je starten met een gratis abonnement, waarbij je maximaal 25 dieren kan toevoegen. Wil je meer dieren toevoegen aan je persoonlijke database? Probeer ZooEasy dan dertig dagen gratis.