ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.237 | Accounts 10.146 | Dieren 4.470.999

Paarden registreren met ZooEasy

De registratie van (zeldzame) paarden is eenvoudig met de software van ZooEasy.

Paarden Fokken

Iedere paardenfokker, paardenfokvereniging en -stamboek houdt nauwkeurig zijn administratie bij. De software van ZooEasy is hierbij een handig hulpmiddel voor iedereen die zich bezighoudt met het fokken van paarden. Registreer alle informatie van ieder paard, zoals uiterlijke kenmerken, gezondheidsgegevens en behaalde prijzen. Het programma houdt automatisch de inteelt- en verwantschapscijfers bij. Deze informatie kan ook worden getoond op de stamboom. Zo maak je op basis van de juiste informatie een verantwoorde keus bij het fokken van paarden.

Paarden Fokken

Geschikt voor alle rassen

Ons programma is geschikt om informatie omtrent het fokken van alle rassen bij te houden, zoals de Arabier, Engels volbloed, Haflinger of Belgisch trekpaard. Ook is ZooEasy uitermate geschikt voor fokkers, verenigingen en stamboeken van zeldzamere paardenrassen, zoals het Gelders Paard, Groninger Paard, Fries Paard en het Nederlands Trekpaard. Fok je paarden zonder stamboom? Dat is geen probleem, ook alle informatie over jouw dieren registreer je eenvoudig met dit programma. Iedereen kan met ZooEasy werken: van beginnende fokkers tot professionele stoeterijen en stamboeken.

 

Registratie bij fokken van paarden

De software is geschikt om alle gegevens van ieder paard gemakkelijk bij te houden. Noteer de naam, titel, registratienummer, geboortedatum, vader, moeder en uiterlijke kenmerken. Zo kan je later gemakkelijk onbeperkt bloedlijnen volgen. Houd alle informatie bij over het exterieur van ieder paard, karaktereigenschappen, gezondheid en wedstrijdprestaties. Voeg ook een foto toe om de gegevens nog completer te maken. Dit is je basisinformatie om later goede keuzes te maken bij het fokken van paarden. Deze gegevens kan je ook opslaan of printen op je persoonlijke stamboom.

 

Gezondheid van je paarden

Paarden 5Iedere fokker wil sterke en gezonde paarden fokken. Houd daarom voor ieder paard alle gezondheidsgegevens bij. In het programma noteer je onder andere dierenartsbezoeken, inentingen, uitslagen van verplichte mestonderzoeken. Upload ook uitslagen van medische uitslagen, zodat je alle informatie over de gezondheid van ieder paard compleet houdt. En mis je nog een uitslag die niet standaard in het programma staat? Dan voeg je zelf gemakkelijk een extra categorie toe.

 

Fokken: inteelt en verwantschap

Wit paardHet programma houdt automatisch de inteelt en verwantschap van ieder paard bij. Zodra een veulen is geboren, zie je direct het inteeltpercentage van het jonge dier in de basisgegevens en op de stamboom. ZooEasy maakt voor de verwantschapsberekeningen gebruik van de berekeningsmethodiek van Wright. Deze is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen.

Veel fokkers gebruiken ZooEasy om vooraf de verwantschap tussen paarden te bepalen, zodat zij een verantwoorde keus kunnen maken bij het proces van fokken. Selecteer een hengst en merrie en maak een proefstamboom. Zo zie je direct wat het inteeltpercentage van het nog te geboren veulen zal zijn. Of maak een verwantschapsmatrix. Hiervoor selecteer je meerdere hengsten en merries tegelijk. In het schema zie je in één oogopslag de verwantschap tussen de verschillende mannelijke en vrouwelijke dieren. De percentages worden nauwkeuriger naarmate je meer generaties paarden hebt toegevoegd aan je eigen database.

Stamboeken hebben daarnaast de mogelijkheid om gegevens vanuit ZooEasy te exporteren naar externe programma’s, zoals PopRep. Onze bestanden zijn geschikt om hiermee een uitgebreide populatieanalyse te doen naar bijvoorbeeld inteelt- en verwantschapstrends van het paardenras. Door juiste interpretatie van deze analyses kan je nog gezondere en sterkere paarden fokken.

 

Stamboom paard

Maak eenvoudig een stamboom van ieder paard. Met één muisklik stelt het programma een standaard stamboom samen van het paard. Daarop worden meerdere generaties getoond. Een stamboom toont ook extra informatie, zoals de naam, titel, geslacht en inteeltpercentage van elk paard. Als je een foto hebt toegevoegd aan de basisgegevens van je paard, wordt deze automatisch getoond op de stamboom.

Welke gegevens worden getoond op de stamboom, beslis je zelf. Zo is het voor eigen gebruik goed om meer inzicht te krijgen in gezondheidsgegevens en inteeltpercentages voor je verder met het paard wilt fokken, terwijl je voor een klant misschien andere informatie wilt tonen. Je kan de lay-out van je stamboom zelf aanpassen. Verander bijvoorbeeld het kleurenschema of voeg een foto toe van je vereniging, stoeterij of andere fokorganisatie. Zo maak je snel een professionele stamboom.

 

Wedstrijden en prestaties

Paarden 8Voor veel fokkers zijn de prestaties van de paarden en hun nakomelingen een belangrijk aspect voor de keuze met welke paarden zij verder willen fokken. Registreer daarom alle prestaties van wedstrijden en keuringen. Noteer per wedstrijd de behaalde prijzen, voeg een foto van die dag toe aan het wedstrijdarchief en upload de uitslag van een keurmeester als bijlage. Deze gegevens kan je gemakkelijk terugvinden. Handig als je de keuze maakt voor nieuwe fokkoppels.

 

Samen paarden fokken

Werk je intensief samen met iemand anders om jullie paarden te fokken? Bijvoorbeeld met je partner, een familielid of collega? Kies dan voor het voordelige Multi user abonnement. Hierbij ontvang je twee managementaccounts, zodat je samen kan inloggen op één database. Nu heb je allebei toegang tot al jullie gegevens. Verder werkt het programma net zoals voor individuele paardenfokkers. Het enige verschil is dat je naar keus extra accounts kan toevoegen voor andere gebruikers, zodat je eventueel ook met drie of meer fokkers kunt samenwerken. Lees meer over deze mogelijkheid.

 

Verenigingen en paardenstamboeken

ZooEasy is niet alleen voor de individuele paardenfokker, maar is ook zeer geschikt voor paardenverenigingen, paardenstamboeken en andere organisaties die zich bezighouden met het fokken en beheren van (ras)paarden. Als vereniging helpt een goede administratie om meer inzicht te krijgen in het ras, zoals het exterieur, prestaties en gezondheid van de paarden. Daarnaast geeft het meer mogelijkheden om eventuele erfelijke afwijkingen te herleiden. Een goed inzicht in de verwantschap tussen de dieren helpt om inteelt te voorkomen. Dit leidt vaak tot goed gemotiveerde keuzes voor het fokken met paarden.

Verenigingen en stamboeken kunnen met meerdere personen tegelijkertijd inloggen op de database. Het bestuur kiest een beheerder, die toegang heeft tot alle functies en informatie van het programma. Daarnaast zijn er verschillende rollen mogelijk. Zo heeft iemand met een fokkersaccount de mogelijkheid om informatie van eigen paarden aan te passen, maar kan hij bijvoorbeeld niet bij privacygevoelige informatie zoals adresgegevens van leden. Leden met een leesaccount kunnen alleen de paarden bekijken, hun stamboom inzien en proefstambomen maken om potentiële paarden te selecteren om mee te fokken, maar zij kunnen niets wijzigen. Zo bepaalt het bestuur zelf wie toegang krijgt tot welke informatie, zodat alle gegevens veilig blijven.

Naast het uitgebreide basispakket kunnen verenigingen en stamboeken ook extra modules en diensten afnemen van ZooEasy, zoals het inrichten van de database, een cursus voor beheerders of andere diensten. Neem een kijkje in de webshop voor allerlei extra mogelijkheden omtrent de administratieve kant van het fokken en beheer van paarden.

 

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis

Ontdek zelf alle mogelijkheden en voordelen van ZooEasy. Zo maak je het fokken en beheer van paarden nog overzichtelijker. Meld je vandaag nog aan en start met je gratis proefperiode.