ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.765 | Accounts 10.605 | Dieren 4.886.387

Schapen fokken en registeren

Een overzichtelijke schapenadministratie begint met je eigen online database

Schapen fokken

Houd gemakkelijk alle gegevens bij van je schapen in het online fokregistratieprogramma van ZooEasy. Hierin kan je makkelijk alle gegevens met betrekking tot het schapen fokken veilig opslaan. Dat kent vele voordelen. Houd eenvoudig gegevens bij over de gezondheid, bereken gemakkelijk verwantschapspercentages en print een professionele stamboom met alle gegevens over je schapen.

Schapen fokken

Geschikt voor alle schapenrassen

De software is geschikt voor de registratie van alle schapenrassen. Vooral eigenaren en verenigingen die zich bezighouden met het fokken van zeldzamere rassen hebben veel baat bij de eenvoudige verwantschapsberekeningen in ZooEasy, zodat je meer inzicht hebt in de gezondheid en inteelt van het ras. Het programma is geschikt voor een beginnende (hobby)fokker tot professionals, en kan zowel individueel als in een organisatie gebruikt worden door iedereen die actief is met het fokken, beheer en behoud van schapenrassen. De software is ook geschikt voor leden van schapenverenigingen en –clubs, zoals KHV, SLE, Platform Kleinschalige Schapen- en Geithouders en NSFO.

 

Registratie van schapen

LamIn ons programma kan je alle informatie registeren die relevant is voor het fokken van schapen. Begin met de invoer van basisgegevens, zoals een registratienummer, naam, vader, moeder, geboortedatum en uiterlijke kenmerken. Daarna is het mogelijk om per schaap extra gegevens te bewaren, zoals een medisch dossier, wedstrijduitslagen, specifieke uiterlijke kenmerken en persoonlijke aantekeningen. Upload ook foto’s van je schapen om de dieren nog makkelijker te onderscheiden. Daarnaast kan je onbeperkt bloedlijnen volgen. Deze gegevens vormen een belangrijke basis.

 

Schapen en gezondheid

Fokker schapenDe gezondheid van schapen speelt een belangrijke rol voor iedere fokker. Houd daarom per schaap een medisch dossier bij, waarin je melding maakt van dierenartsbezoeken, inentingen en ontwormen van het schaap. Noteer eventuele erfelijke afwijkingen, zodat je later makkelijk kan onderscheiden welke schapen wel of niet geschikt zijn om mee te fokken. Je kan ook gezondheidsuitslagen uploaden per dier. Zo houd je alle informatie over de gezondheid van je schapen compleet.

 

Fokken: inteelt en verwantschap

Iedere verantwoorde fokker streeft naar een zo laag mogelijk inteeltpercentage van zijn schapen. De software van ZooEasy berekent van ieder schaap automatisch het inteeltpercentage. Hoe meer dieren je hebt toegevoegd, hoe nauwkeuriger dit percentage wordt. Wil je een nieuw koppel samenstellen om mee te fokken? Maak dan eerst een proefstamboom. De software berekent het inteeltpercentage van de nakomelingen. Ook kan je gemakkelijk een verwantschapsmatrix maken. Selecteer hiervoor diverse rammen en ooien en het programma berekent automatisch de verwantschap tussen al deze koppels. Zo kan je nog beter kiezen met welke schapen je wilt fokken. Voor de berekening van deze percentages wordt gebruik gemaakt van de berekeningsmethodiek van Wright. Deze is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

 

Stamboom schapen

Met één muisklik maak je een stamboom van een schaap. Hierop zie je meerdere generaties voorouders.  Als je eerder al foto’s hebt toegevoegd, verschijnen deze automatisch op de stamboom. De stamboom toont diverse gegevens die je zelf kan instellen, zoals de naam, het geslacht en het inteeltpercentage van ieder schaap. Je kan een stamboom aanpassen in ieder gewenst kleurenschema. Voeg ook een logo toe van je fokkerij of organisatie om de stamboom nog professioneler te maken.

 

Overige gegevens

ZooEasy biedt heel veel mogelijkheden om alle gegevens van je dieren te registreren. Zo is het ook mogelijk om contactgegevens te noteren van iedereen waarmee je te maken hebt met het fokken van schapen. Doe je met je schapen mee aan wedstrijden? Noteer dan de uitslagen van iedere show, upload een keurmeesterrapport en houd zo nauwkeurig de prestaties van je schapen bij.

 

Samen schapen fokken

Fok je samen met iemand anders schapen en willen jullie al je gegevens samen bijhouden? ZooEasy Multi user is een voordelig abonnement vanaf twee personen. Hierbij krijg je twee managementaccounts, waarmee je jullie gezamenlijke database kunnen inrichten en starten. Je kan nu alle gegevens inzien van elkaars schapen. Zo is samenwerken nog veel makkelijker. Lees meer over het Multi user abonnement.

 

ZooEasy voor schapenverenigingen

Schapen 4De software is ook geschikt voor schapenverenigingen, -clubs en andere organisaties die zich bezighouden met fokken, beheer en behoud van deze dieren. Met het programma kan je met meerdere personen tegelijk inloggen op één en dezelfde database. Binnen het programma kan de beheerder van de vereniging diverse rollen instellen. Zo kan iemand met een managementaccount alle gegevens inzien en aanpassen, maar kan iemand met een leesaccount beperkt informatie bekijken. Een leesaccount kan geen informatie wijzigen. Zo houdt de vereniging een veilige database, terwijl leden toegang hebben tot de belangrijkste informatie om verantwoorde fokkeuzes te maken.

Voor verenigingen zijn er naast het basispakket zoals hierboven beschreven nog extra opties, zoals cursussen voor de beheerder, extra accounts aanschaffen of ander maatwerk. Ook kunnen schapenvereniging op aanvraag gebruikmaken van de module I&R Registratie.

 

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis

Meld je aan bij ZooEasy en probeer het programma dertig dagen gratis. Start alvast door je eigen dieren toe te voegen aan je database en krijg nog meer inzicht in het fokken van je schapen. En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.