ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.237 | Accounts 10.146 | Dieren 4.470.999

Varkens fokken en registeren met ZooEasy

ZooEasy is ook geschikt voor de fokregistratie van zeldzame varkensrassen

Varkens fokken

De software van ZooEasy is ideaal om varkens te registreren. Diverse fokkers, verenigingen, stamboeken en boeren maken hier al gebruik van. Het programma is vooral handig voor fokregistraties van bijvoorbeeld zeldzame rassen. Houd alle gegevens bij die van belang zijn bij het fokken van je varkens, zoals een registratienummer, het exterieur en gezondheidsgegevens. De software berekent automatisch de verwantschap tussen verschillende varkens, zodat je een goed beeld krijgt van de inteelt en verwantschap van je varkensras(sen).

Varkens fokken

Voor fokkers en verenigingen

Ons programma wordt gebruikt door iedereen die zich bezighoudt met het fokken van varkens. Het maakt niet uit of je als hobbyfokker de eerste stappen zet om een varkensadministratie bij te houden, of je een ervaren fokker bent of een geheel ras beheert via een vereniging of varkensstamboek. De software van ZooEasy wordt onder meer gebruikt door de volgende verenigingen:

 

Registratie van alle varkens

Bij het fokken van varkens is het van belang om alle informatie goed te bewaren. De software van ZooEasy helpt hierbij. Noteer de geboortegegevens, zoals een registratienummer, geboortedatum, uiterlijke kenmerken en de ouders van het dier. Voeg optioneel een foto toe van de biggen. Geef ook aan of je de eigenaar van de varkens bent, of dat een dier in het bezit is van een andere varkenshouder. Vul de basisinformatie aan met alles wat je relevant vindt voor het fokken, zoals gezondheidsgegevens, uitslagen van wedstrijden en keuringen of de gegevens van al je contacten waarmee je te maken hebt bij het fokken van varkens. En mis je een categorie in ons programma? Dan maak je gemakkelijk zelf een extra veld aan om al je belangrijke notities systematisch op te slaan.

 

Stamboom voor varkens

Stamboom varkensMet ons programma maak je eenvoudig stambomen. Een voorbeeld hiervan zie je in de afbeelding links (met dank aan Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken. Klik op de afbeelding voor een vergroting). Zodra je meerdere generaties varkens hebt geregistreerd, toont de stamboom meerdere voorouders. Ook kan je onbeperkt bloedlijnen volgen. Stel eenvoudig je eigen stamboom samen voor eigen gebruik, of print een variant van de stamboom om mee te geven aan de nieuwe eigenaar. Je kan allerlei informatie toevoegen aan de stamboom van je varkens, zoals de geboortedatum, het geslacht en inteeltpercentage. Voeg eventueel foto’s toe om je stamboom mooier te maken, of verander de kleuren en upload een foto voor een professionele stamboom.

 

Medisch dossier

Varkens 2De gezondheid van je varkens is belangrijk. Houd daarom van ieder varken een medisch dossier bij. Noteer bijvoorbeeld afspraken en uitslagen van de dierenarts en voorzie deze eventueel van persoonlijke opmerkingen rondom verdere verzorging of speciale voeding. Maak aantekeningen over verkregen inentingen, ontwormingen en andere reguliere testen. Houd ook zorgvuldig bij of er eventueel erfelijke afwijkingen zijn geconstateerd. Op basisrmatie kan je alle gegevens van je varkens analyseren en verantwoorde keuzes maken bij het fokken.

 

Inteelt en verwantschap

Varkens 1Zeker bij zeldzamere varkensrassen is de kans op inteelt groter. Bij een kleinere populatie is het essentieel om deze gegevens nauwkeurig bij te houden. De software van ZooEasy heeft handige tools die dit mogelijk maken. Het programma berekent automatisch het inteeltpercentage van iedere big. Voor je start met fokken, kan je gemakkelijk een proefstamboom maken om het inteeltpercentage van de nakomelingen te voorspellen. Of selecteer meerdere zeugen en beren om een verwantschapsmatrix te maken. Hierin zie je in één overzicht hoe de verschillende mannelijke en vrouwelijke dieren met elkaar verwant zijn.

De berekende percentages worden nauwkeuriger als de administratie goed op orde is. Hoe meer er bekend is over het fokken van eerdere generaties varkens, hoe betrouwbaarder de statistieken worden. ZooEasy gebruikt de berekeningsmethode van Wright om deze gegevens vast te stellen. Dit is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

 

Wedstrijden, contacten en overige informatie

Varkens 3Het programma heeft nog meer mogelijkheden om alle gegevens te registreren die relevant zijn voor het fokken. Zo is het mogelijk om deelname aan wedstrijden en keuringen te registreren. Noteer bij elk evenement welke prijzen het varken heeft gewonnen. Upload eventueel ook het rapport van de keurmeester.

Registreer ook al je contacten die je hebt opgedaan bij het fokken van varkens. Heb je verder nog informatie die je graag bij wilt houden? Voeg zelf extra tabbladen toe om je database helemaal compleet te maken.

 

Samen varkens fokken

Soms werk je intensief samen met een andere varkensfokker. Bijvoorbeeld omdat je partner of een familielid ook varkens fokt, of omdat je samen met je buurman of collega meerdere varkens verzorgt. Ons Multi user abonnement is geschikt voor twee of meer samenwerkende fokkers. Hiermee log je allebei in op dezelfde database. Waar je op dat moment ook bent. Alle informatie die je hierin zet, kan degene met het andere managementaccount ook inzien. En andersom. Wil je met meer personen samenwerken? Voeg dan gemakkelijk extra accounts toe. Lees meer over ZooEasy vanaf twee personen.

Varkensverenigingen en –stamboeken

Diverse varkensverenigingen en –stamboeken maken gebruik van onze software. Het is geschikt voor alle organisaties die zich bezighouden met het fokken, beheer en behoud van (zeldzame) varkensrassen. Log met meerdere personen tegelijk in op één centrale database.

Het bestuur stelt een beheerder aan die alle informatie kan inzien. Daarnaast zijn er drie verschillende rollen mogelijk. (Bestuurs)leden met een managementaccount kunnen alle informatie inzien en wijzigen. Met een fokkersaccount kan een fokker gegevens van eigen varkens invoeren en wijzigen, maar niet de gegevens van andere fokkers. Tot slot kunnen leden voorzien worden van een leesaccount. Stel hiervoor zelf de rechten in. Veel verenigingen kiezen ervoor dat leden geen informatie kunnen wijzigen, maar wel beperkt informatie kunnen inzien. Ook is het mogelijk om proefstambomen te maken, om zelf varkens te selecteren die potentieel hebben om mee te fokken.

Varkensverenigingen, – stamboeken en andere organisaties kunnen gebruikmaken van extra mogelijkheden. Zo bieden wij extra diensten, zoals een cursus voor de beheerder of het importeren van huidige bestanden. Daarnaast bieden wij ook maatwerk. Neem een kijkje in de webshop voor extra opties.

 

Ontdek ZooEasy gratis

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Ontdek ZooEasy nu dertig dagen gratis en ervaar hoe gemakkelijk het is om de administratie bij te houden voor iedereen die betrokken is met het fokken van varkens. Tijdens deze periode staan onze medewerkers ook voor je klaar voor support. Meld je aan en voeg vandaag nog je eerste varkens toe aan je eigen online database.