ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

7 systemen samengebracht met ZooEasy

7 systemen samengebracht met ZooEasy

Datum: juni 9, 2020

“In Nederland worden t.b.v. de registratie, zeven verschillende systemen gebruikt die gegevens verwerken van het Bonte Schaap ras. Het betreft drie organisaties met eigen softwareproducten en vier leveranciers van softwarepakketten. Gegevens van de software geregistreerde dieren werden niet uitgewisseld. De verschillende instanties werken niet samen en communiceren nauwelijks over de gegevens. Daar moet verandering in komen, vond ik. Om inteelt en ziekten zo veel mogelijk te voorkomen en te streven naar een gezond, economisch goed schapenras, werd het tijd dat we gegevens gingen delen via één database.”

Louis Oosterom, medeoprichter en secretaris van de vereniging NederLands Bonte Schaap (NLBS), liep al een aantal jaren met het idee om de zeven verschillende systemen te bundelen in één systeem.

ZooEasy was de juiste partij

“ZooEasy ken ik eigenlijk op twee manieren. Mijn plan was alle data op file niveau uit de systemen te halen en op gebruikersniveau leden toestaan om data toe te voegen en in te zien. Ik heb gezocht naar verschillende pakketten die dat ondersteunden en ZooEasy was de enige die file import op gebruikersniveau aanbood. Zo ben ik uiteindelijk bij hen terecht gekomen. Daarnaast fokt mijn vrouw konijnen en werkt ze al sinds 2010 met ZooEasy. Het is voor mij dus geen onbekende naam.”

“Om even een voorbeeld te geven van de situatie vóór ZooEasy. Je kocht een schaap bij een fokker (verbonden met één van de systemen) en je kon alleen in dat systeem gegevens van de toegevoegde schapen opzoeken, als je al toegang had! Je kon dus niet de gegevens van andere, misschien wel geschiktere schapen, inzien. ZooEasy maakt het mogelijk om dat nu wel in te zien en de data te vergelijken.”

Prettige samenwerking

De samenwerking met ZooEasy verloopt goed. Omdat ik met zeven verschillende systemen en dus ook administraties werk, heb ik niet een standaard database en dat maakt het soms lastiger werken. Met ZooEasy kan ik gelukkig wel praten op technisch niveau en kom ik er zelf vaak wel uit. Ik ben nu zover dat ik alle databases in bestanden heb klaargemaakt en geïmporteerd. Dat is nu getest en we kunnen nu snel live.”

Eén centrale database

Om de kwaliteit van de fokkerij en van de dieren te verbeteren hebben we gekeken naar één centrale database. Dit is voor een fokker wel een extra database, maar hij of zij kan nu wel alle gegevens checken. Vooral op het gebied van ziekte en inteelt is dit een mooie ontwikkeling. Zo zorgt de (economische) Zwoegerziekte voor problemen onder schapenfokkers. Zwoeger is een ziekte die vaak na drie of vier jaar de kop opsteekt bij schapen en altijd dodelijk is. Om te zorgen dat fokkers een gezond schaap kopen kunnen fokkers met het pakket van ZooEasy, dat is gebaseerd op inteelt, gelijk zien of een schaap hierop is gekeurd en gezond is. Er zit wel een limiet aan. Je krijgt alleen toegang tot ZooEasy als je ook je eigen diergegevens verwerkt in het systeem. Je brengt iets voor anderen en haalt zelf nuttige informatie op.”

De toekomst van NLBS

“Op dit moment telt de vereniging 96 leden en staan er in de zeven systemen 60.000 schapen geregistreerd (dan tellen we de leden met een eigen administratie thuis niet eens mee). Een behoorlijk aantal! Van hobbyisten met 10 schapen tot grote bedrijven met 300 tot 400 schapen. Op dit moment zijn wij een fokkerijvereniging en in de toekomst zijn we aan het kijken of we moeten overgaan op een stamboek. Een stamboek wil zeggen dat je aan wettelijke verplichtingen voldoet en dat leden geen ‘keuze’ hebben, maar jij de keuze voor hen maakt. Op dit moment mogen onze leden zelf kiezen of ze een pakket, cursus of workshop aanschaffen of eraan deelnemen. Dat onderscheidt ons van een stamboek en vinden we heel erg belangrijk. Niets is verplicht. We gaan nu kijken of we uiteindelijk een belangenvereniging worden voor bedrijven, voor hobbyisten of een combi van beiden blijven!”