ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

I&R koppeling ZooEasy

I&R koppeling ZooEasy

Datum: april 11, 2023

In Nederland moeten landbouwhuisdieren zoals varkens, runderen, geiten, schapen en paarden verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. Dit is onder andere van belang zodat de overheid snel in kan grijpen in geval van dierziekten en besmettingen kan traceren. Zaken als geboorte, vervoer, aankoop, verkoop en overlijden van deze dieren moeten zorgvuldig worden bijgehouden. Deze verplichting geldt niet alleen voor professionele houders, maar ook voor hobbyhouders met slechts één of enkele dieren. 

Voor deze verplichte registratie heeft het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) het I&R systeem ontwikkeld. Houders van (landbouwhuis-)dieren zijn verplicht om in dit systeem hun locatie gegevens en dieren te registreren. Alle wijzigingen met betrekking tot de dieren moeten hierin worden ingevoerd. Veel fokkers en stamboekverenigingen houden daarnaast ook een eigen administratie van hun (fok)dieren bij. Bijvoorbeeld een database om stambomen mee uit te kunnen geven, gezondheidsgegevens op te slaan, nakomelingen in te noteren, etc.

Geen dubbel werk meer

Voor deze fokkers en leden van stamboekverenigingen is het op dit moment nog noodzakelijk om een dubbele administratie te voeren. Gegevens moeten bijgehouden worden in het wettelijk verplichte I&R systeem, en moeten daarnaast ook in de eigen database worden verwerkt. Dubbel werk dus! En met het risico dat er foutjes worden gemaakt waardoor de beide administraties niet meer gelijk lopen.

ZooEasy gaat daar verandering in brengen; met de koppeling tussen ZooEasy en de I&R database is dubbel werk straks verleden tijd. Fokkers en verenigingen die ZooEasy gebruiken voor hun administratie kunnen hiermee hun eigen administratie koppelen aan het I&R systeem. Wijzigingen zoals geboorte, overlijden, aan- of verkoop hoeven hiermee maar één keer in ZooEasy ingevoerd te worden. Dit wordt vervolgens rechtstreeks doorgevoerd in het I&R systeem. Wel zo handig!

Module I&R

De module I&R (Identificatie en Registratie) is op dit moment al beschikbaar en in gebruik voor geiten. We zijn met het Team ZooEasy bezig om deze module ook beschikbaar te maken voor varkens, runderen, schapen en paarden. Interesse in deze module? Via onze website en social media kanalen houden we je op de hoogte van de planning, ontwikkelingen en kosten.