ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Nieuw project: geautomatiseerde VFR controle

Nieuw project: geautomatiseerde VFR controle

Datum: april 12, 2024

Bij ZooEasy doen we ons best onze klanten zo goed mogelijk te helpen. En ons nieuwe project is daar een heel mooi voorbeeld van! We zijn namelijk druk bezig met onderzoek naar een module voor het geautomatiseerd controleren van VFR (VerenigingsFokReglement) regels.

Fokreglementen

De meeste rasverenigingen en stamboeken hanteren regels waar hun leden aan moeten voldoen bij het fokken. Bij hondenrasverenigingen zijn die regels vastgelegd in een VerenigingsFokReglement. De regels uit dit VFR gaan bijvoorbeeld over het welzijn van de honden waarmee gefokt wordt, het beperken van inteelt, en de gezondheid van de fokdieren.

Controle is een intensieve klus

Bij het fokken van een nest moet de fokker rekening houden met alle geldende regels omtrent welzijn en gezondheid die zijn/haar rasvereniging hanteert. Dit vraagt om grote zorgvuldigheid bij het uitzoeken van een fokcombinatie. Uitslagen van verplichte gezondheidsonderzoeken en andere bewijsstukken moeten naar de rasvereniging worden opgestuurd als er een nest wordt gefokt. De vereniging controleert vervolgens of de fokker inderdaad aan alle regels uit het VFR voldoet. Dit controleren van de VFR regels is voor de vrijwilligers van de vereniging allemaal handwerk; een tijdrovende en intensieve klus die gevoelig is voor menselijke fouten.  

Dat moet beter kunnen!

 

Bij ZooEasy weten we hoeveel werk deze controle is en dachten we: dat moet beter kunnen! Vandaar dat we een onderzoek zijn gestart naar het ontwikkelen van een module hiervoor. Deze module gaat aan de hand van de informatie in ZooEasy automatisch van ieder nest controleren of het aan de regels uit het VFR voldoet. Zowel ter controle vóórdat de combinatie is gemaakt, als achteraf wanneer het nest geboren is. Handig dus voor de individuele fokker én voor de vereniging!

Met één druk op de knop

De module die wij voor ogen hebben kan straks automatisch met één druk op de knop controleren of een nest voldoet aan het VFR. Een fokker of vrijwilliger van een vereniging kan hiermee snel en gemakkelijk een proefnest maken en controleren of dit voldoet. Het proefnest kan gemaakt worden door het stamboomnummer van de reu en het stamboomnummer van de teef in te voeren en op de knop ‘VFR controle’ te drukken. Vervolgens komt er een overzicht in beeld waaruit precies zichtbaar wordt op welke vlakken de combinatie wel of niet aan het VFR voldoet.

Ook achteraf kan de module met een symbool of kleurtje in het nestoverzicht zichtbaar maken welke gefokte nesten wel of niet aan het VFR voldeden. Zo kunnen verenigingen die achteraf controleren ook in één oogopslag zien welke nesten wel- en welke niet volgens de regels zijn gefokt.

Belangstelling?

Wil je meer weten? Neem dan gauw contact met ons op! Geïnteresseerde verenigingen kunnen geheel vrijblijvend contact opnemen voor een op maat gemaakte presentatie die laat zien hoe de module voor jouw vereniging kan worden. Ook kunnen we in de presentatie meer vertellen over wat de kosten zijn; deze worden op maat bepaald voor elke vereniging. Wacht dus niet te lang en neem contact met ons op