ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Ontmoet Frank, de eerste klant

Ontmoet Frank, de eerste klant

Datum: maart 27, 2015

’s Morgensvroeg om kwart over zes kijkt hij uit over de uitgestrekte weilanden van het nog stille Gelderland. De paarden komen hem tegemoet en krijgen wat te eten. Daarna voert hij de vogels. Nog even een moment van rust, voor de hectische werkdag weer begint.

Frank is een vogelkweker die geniet van alle dieren om hem heen. Hij woont met zijn gezin in Gelderland. De geiten mekkeren vrolijk en de kippen scharrelen rustig over het terrein. Een nieuwsgierige kat sluipt door de tuin en kijkt verlekkerd naar de grote volière. Daarin zit de grootste trots van deze kweker. Zo’n tachtig tropische vogels zijn verdeeld over twee gedeeltes, waarin ze naar hartenlust kunnen vliegen, eten en rusten.

Gouldamadines zijn het leukst

Frank kweekt actief met de gouldamadines. “Ik ben gewoon begonnen met de vogels die ik leuk vond: zebravinken, Australische vinken, spitsstaarten. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik gouldamadines het leukst vond. Ze zijn mooi, niet te klein en houden het goed vol. Door kweekselectie zijn deze vogels nu sterker en beter te houden dan twintig jaar geleden.” Frank is medisch specialist van beroep, maar bij het kweken gaat zijn interesse uit naar de genetica en verwantschappen: “Als ik weet welke opa’s en oma’s de vogels hebben gehad, dan kan ik berekenen welke kleuren de kleinkinderen zullen hebben. Met genetica kan je voorspellen hoe groot de kans is op een vogel met een zwarte kop, rode kop of witte borst. ZooEasy maakt het dan leuk, omdat je foto’s maakt of de beschrijvingen toevoegt. Ik ben een beetje een control freak. Als ik een nieuwe vogel koop, vraag ik ook de gegevens van de voorouders op bij de vorige eigenaar. Ik vind het leuk om doelgericht te kweken.”

Gek van beesten

“Ik ben altijd al gek geweest van beesten. Als kind las ik geen boeken, maar altijd encyclopedieën. Ik ben wel tien keer in Afrika geweest en heb een tijdje in Zuid-Afrika gewoond. Daar heb je zulke mooie dieren, dan wordt je vanzelf gek van beesten. Van mijn twaalfde tot mijn zestiende had ik een volière met verschillende vogels. Maar zo rond mijn zeventiende ging ik studeren en kon ik de vogels niet langer houden.”

Volière

Een paar jaar geleden begon het toch weer te kriebelen. “Ik had 25 jaar geen vogels gehad. Maar ik heb nu een huis met een heel grote tuin. Dan moet het maar weer”, lacht hij vrolijk. Frank heeft lang research gedaan naar het type vogels en de volière die hij wilde hebben. Uiteindelijk is gekozen om de volière deels over de bestaande tuin en deels over het grasveld te plaatsen.
Volière

Tips voor vogelkwekers

“Het belangrijkste is dat je er lol in hebt”, zegt Frank. “Zelf hoop ik de kwalitatief mooiste vogels te hebben, met een goed formaat en een mooie kleur. Dat mag niet ten koste van alles gaan. Gezondheid is altijd belangrijker dan uiterlijk”. Hij heeft een goede tip voor beginnende kwekers: “Je moet met goede vogels beginnen. Het is beter om meer geld te besteden aan minder vogels van goede kwaliteit, dan veel vogels waarmee je een slechte start maakt.” Frank is zelf het hele land doorgereisd, op zoek naar de mooiste en beste vogels. “Ik koop alleen gezonde vogels. Als je met goede vogels begint, bouw je vanzelf een goede stam op.”

 

Frank is de allereerste klant die op individuele basis gebruikmaakt van ZooEasy. Als MAC-gebruiker zat hij te wachten op de nieuwe versie van ZooEasy, omdat deze ook op de Apple werkt. Voor zijn vogels kijkt hij het vaakst naar de stambomen, genetica en verwantschappen.