ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Software van ZooEasy draagt bij aan redden van bedreigde diersoort in Denemarken

Software van ZooEasy draagt bij aan redden van bedreigde diersoort in Denemarken

Datum: november 7, 2019

De nieuwste organisatie die ZooEasy sponsort is Jordforbindelsen. Een initiatief waarmee onder andere een bedreigde diersoort wordt gered. Reden genoeg voor ZooEasy om deze organisatie te steunen met de software.

Jordforbindelsen valt onder zogenoemde ‘Green care’. Green care is een verzameling van verschillende activiteiten die de fysieke en mentale gezondheid bevorderen door contact met de natuur. Het zet boerderijen, tuinen en andere buitenplaatsen in als therapeutische interventie. Zo wordt er op de boerderij gewerkt en therapie gedaan met behulp van dieren.

Samenwerking tussen mens en dier

Oprichter Carsten Hjerresen vertelt waarom ze dit initiatief begonnen zijn: “Green Care is een gerenommeerd alternatief binnen het zorgsysteem van veel Europese landen, maar nog niet in Denemarken. Daarom hebben wij de vrijwillige organisatie Jordforbindelsen opgericht.” In het Nederlands betekent de naam ‘Aarding’. De naam sluit goed aan bij wat de organisatie doet. “Op een 155-jaar oude traditionele Deense boerderij, helpen we kwetsbare volwassenen om hun leven onder controle te krijgen met behulp van therapie met dieren.” Hiermee willen ze het effect van Green care laten zien in Denemarken.

Bedreigde diersoort gered

En dat is niet alles, want de dieren waarmee Jordforbindelsen werkt zijn traditioneel Deens vee die vandaag de dag geregistreerd staan als bedreigde diersoort. De dieren spelen een therapeutische rol voor mensen en daarnaast wordt de bedreigde diersoort gered van uitsterven.

Een oude lijn hersteld

Hjerresen vertelt welke dieren zij inzetten tijdens therapiesessies: “Bijvoorbeeld Jysk/Jutland runderen. Dit is één van de drie hele oude originele kudde lijnen, de Westergaard lijn, en het was min of meer verdwaald 15 jaar geleden. Een paar dieren van deze lijn kwamen uiteindelijk in Nederland terecht. Aangezien wij geografisch gezien heel dichtbij de plek zitten waar Westergaard’s boerderij stond, richten we ons op het herstellen van deze lijn.”

Andere dieren die Jordforbindselen heeft:

  • Witte Deense melkgeiten
  • Witte Deense konijnen
  • Grijze ganzen
  • Zwarte Witborsteend
  • Deense kippen
  • Bijen

Hoe ZooEasy helpt

ZooEasy helpt de organisatie vooral op het gebied van inteelt voorkomen, vertelt Carsten Hjerresen: “De beschikbare stambomen van het vee zijn beperkt tot een of twee generaties en het is veel werk om inteelt te voorkomen. We zijn heel blij dat we de oplossing van ZooEasy kunnen gebruiken om dit te regelen.”

De software van ZooEasy maakt namelijk je stambomen snel inzichtelijk en binnen no-time bereken je inteeltpercentages.