ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Vereniging de Drentsche Patrijshond

Vereniging de Drentsche Patrijshond

Datum: september 28, 2018

“We streven naar zo gezond mogelijke honden”

Een allround jachthond, eigengereid, intelligent, aanhankelijk en stoer. De Drentsche Patrijshond is een veelzijdige hond, volgens Madelien Atema van Vereniging De Drentsche Patrijshond. Namens de vereniging beheert ze alle informatie over het ras met behulp van ZooEasy. “We streven naar zo gezond mogelijke honden.”

Honden monitoren
Madelien Atema is secretaris van de fokbeleidscommissie en registerbeheerder. De vereniging registreert de honden al 25 jaar via ZooEasy. “We monitoren hoe het ras ervoor staat. De Drent is een klein, inheems ras. Daarom moeten we goed letten op inteelt en verwantschap. Fokkers en eigenaren van honden geven ons ook informatie over hun eigen dieren. Bijvoorbeeld over hun gedrag, gezondheid, werkdiploma’s of tentoonstellingsresultaten. Ook sturen we jaarlijks een gezondheidsenquête naar eigenaren van honden die drie en zes jaar oud zijn. Alle informatie verwerken we in ons register. Dat is een belangrijke bron voor het fokbeleid van de vereniging.”

Handig voor fokkers
De fokkers bepalen vervolgens op basis van het fokbeleid, wat te vinden is in het Verenigingsfokreglement, en de informatie uit de database met welke honden ze gaan fokken. Madelien, die zelf ook af en toe een nestje fokt, vertelt: “De fokkers maken proefnesten in ZooEasy. Verwantschap en gezondheid zijn belangrijk. Maar fokkers kijken ook naar tentoonstellingsuitslagen en werkuitslagen. Met die kennis beslissen ze met welke combinatie ze het ras kunnen verbeteren.”

Vrijwilligers, met hulp van buitenaf
De vereniging werkt met vrijwilligers. “We kunnen ons goed inlezen, maar nu erfelijkheid zo belangrijk is, moet je een behoorlijke kennis van genetica hebben voor je een fokbeleid kan opstellen”, vertelt Madelien. Daarom roept De Vereniging De Drentsche Patrijshond als het nodig is hulp in van experts, zoals de Stichting Zeldzame Huisdieren. “We verstrekken dan alle informatie die ze nodig hebben voor een goede analyse. Met hun inzichten en advies maken wij betere keuzes voor ons fokbeleid.”

Tips voor startende verenigingen
Madelien Atema is goed thuis in de registratiemogelijkheden voor honden. Ze heeft nog enkele tips voor beginnende verenigingen: “Bedenk goed hoe én wat je wilt registreren. Zorg dat je dit gemakkelijk terug kan zoeken. Maak met je team goede afspraken, zodat je de gegevens op dezelfde manier invult. En probeer alles uit, want je kan niet snel iets fout doen. Nu ik er zo over nadenk, de database is voor ons bijna niet meer weg te denken!”