Hoe maak ik een fokadviesmatrix?

1. Klik het menu Verslagen
2. Klik op het tabblad Fok advies matrix
3. Klik op de bovenste knop […]

In een pop-up scherm wordt een lijst van mannen getoond.
4. Selecteer hieruit de mannelijke dieren die je in de matrix wil opnemen
Dit kan op verschillende manieren:
* Een voor een:
a. Selecteer een man
b. Klik op Selecteer dieren

* Meerdere in een keer:
a. Klik op de drop down box waarin Naam staat en selecteer Uitgebreid zoeken
b. Klik op de knop […] naast Eigenaar
c. Selecteer T.A. Zooeasy
d. Klik op Toon zoekresulta(a)t(en)
e. Klik op Selecteer dieren

* Of met een combinatie van beide

5. Klik op de onderste knop […]
In een pop-up scherm wordt nu een lijst van vrouwen getoond
6. Selecteer hieruit de vrouwen die je in de matrix wil opnemen zoals we net voor de mannen hebben gedaan.
Als er mannen èn vrouwen zijn geselecteerd voor de matrix verschijnt boven in het scherm de link Tonen fok advies matrix. Als je merkt dat je een fout hebt gemaakt bij het kiezen van dieren kun je met een klik op Verwijderen alle data in het veld eronder wissen.
7. We kunnen nu nog kiezen hoeveel generaties voorouders we willen betrekken in de berekeningen
a. Klik op de optie Onbeperkt als je alle voorouders uit de database erbij wil betrekken
b. Vul de volgende informatie in:
Beperkt tot = (bijvoorbeeld) 3
8. Klik op Tonen fok adviesmatrix

Nu worden voor de verwantschapspercentages berekend van alle mogelijke paren uit de matrix. Maar bedenk wel dat bij elke generatie verder terug in de stamboom en elk toegevoegd dier (man of vrouw) het aantal betrokken dieren verdubbelt en de berekening dus langer duurt!

Tot slot kunnen we de matrix nog exporteren naar een csv-bestand.
9. Klik op Exporteren fok advies matrix
10. Sla het document op of open het in bijvoorbeeld Excel