ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Wat betekenen de termen ECG (equivalente complete generaties) en Compleetheid stamboom?

Het stappenplan is als volgt:

Een inteeltpercentage van 0% is positief maar heeft geen betekenis als de ouders van het dier onbekend zijn. Daarom wordt berekend hoeveel voorouders bekend zijn. Dat wordt uitgedrukt in de afkorting ECG (Equivalente Complete Generaties). Zo weet je direct hoe waardevol je informatie is. Het ECG wordt als volgt berekend:
Iedere voorouder heeft een bepaalde waarde:
Ouderdier: 0,5
Grootouder: 0,25
Overgrootouder: 0,125
Betovergrootouders: 0,0625 etc.

Het programma telt alle voorouders bij elkaar op. Stel dat je beide ouders van het dier kent, maar verder geen informatie hebt, dan is het ECG: 0,5+0,5 = 1. Zijn ook alle vier de grootouders bekend, dan is de berekening: 0,5+0,5+0,25+0,25+0,25+0,25 = 2. Maar heb je bijvoorbeeld aan moederskant wel de grootouders maar zijn de ouders van de vader onbekend, dan wordt de ECG-waarde 1,5. Kortom: hoe hoger het getal, hoe exacter de kans dat het inteeltpercentage een goede afspiegeling biedt van de werkelijkheid.

Compleetheid stamboom
De waarde bij Compleetheid stamboom geeft het getal per dier weer hoeveel complete generaties bekend zijn. Als bijvoorbeeld beide ouders van het dier en alle vier de grootouders van het dier bekend zijn, zijn er twee complete generaties. Maar stel dat beide ouders van het dier bekend zijn, maar slechts drie grootouders, dan is er slechts één complete generatie bekend.

De compleetheid van je stamboom zegt iets over de waarde van het getoonde inteeltpercentage. Hoe meer generaties voorouders bekend zijn, hoe betrouwbaarder je inteeltcijfers. Daarnaast zie je snel welke gegevens nog ontbreken. Gebruik bijvoorbeeld de zoekfunctie om alle dieren te tonen met minder dan tien generaties complete stambomen. Nu weet je heel gericht naar welke dieren je onderzoek kan doen om alsnog alle voorouders te achterhalen.

Verschil tussen Compleetheid stamboom en ECG
Het getal bij de compleetheid stamboom en ECG kunnen gelijk zijn. De ECG geeft aan hoeveel voorouders er in totaal bekend zijn. Daarbij wordt iedere voorouder meegeteld. Bij de compleetheid stamboom worden alleen complete generaties meegeteld. Zodra er dus één voorouder ontbreekt, stopt daar de telling en wordt deze lijn niet meer meegeteld in het aantal complete generaties.


Terug naar zoekscherm