ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.580 | Accounts 10.606 | Dieren 4.865.495

Ratten fokken is makkelijker met ZooEasy

Registreer alle informatie van je ratten met de software van ZooEasy

Ratten Fokken

Fokkers van tamme ratten weten alles over hun dieren. Maar hoe bewaar je deze gegevens op een handige manier? De software van ZooEasy helpt je daarbij. In je eigen database houd je alle informatie makkelijk bij die betrekking hebben op het fokken, zoals uiterlijke kenmerken, karaktereigenschappen en gezondheidsgegevens. Ook geeft de software meer inzicht in de verwantschap tussen je ratten. Zo kan je in de toekomst nog vaker een verantwoorde keuze maken bij het fokken.

Ratten Fokken

Geschikt voor alle fokkers en variëteiten

Iedereen die zich bezig houdt met het fokken van ratten kan met de software van ZooEasy werken. Onze software is geschikt voor allerlei soorten fokkers, zoals beginnende hobbyfokkers, professionele rattery’s en verenigingen. Noteer alle gegevens die je nodig hebt om verantwoorde keuzes te maken bij het fokken van je ratten. In de database kan je rassen per variëteit onderscheiden, zodat je nog duidelijker alle afstammingslijnen kunt volgen. Onze software wordt onder andere gebruikt door fokkers van:

 • Agouti (wildkleur)
 • Bruine rat
 • Zwarte rat
 • Champagne
 • Wit
 • Crème
 • Bont
 • Verzilvering
 • Siameze rat
 • Japanse rat
 • Ierse rat

 

Alle ratten in één database

Geschikt voor knaagdierenNoteer al je gegevens omtrent het fokken in je eigen online programma. Iedere registratie start met de naam, geboortedatum, geslacht, kleuren en haarstructuur. Ook registreer je of je eigenaar bent van het dier, of dat deze ratten bij andere fokkers thuishoren. Van hieruit kan je direct de ouders selecteren, als zij al in de database staan. Omdat je de familiebanden aangeeft, kan je later onbeperkt bloedlijnen volgen. Daarna kan je zelf extra informatie toevoegen, zoals de kleur van de ogen, vachttekening, aantekeningen over het karakter, een foto van je rat en andere zaken die belangrijk zijn bij het fokken. In het tabblad medische gegevens houden fokkers alle informatie bij over de gezondheid van hun ratten. Hier kan je notities maken van dierenartsbezoeken, gezondheid van een bloedlijn op langere termijn en medische gegevens.

 

Gezonde ratten fokken

Fokkers willen graag meer controle over de inteelt van hun ratten. Dat start met meer inzicht in de inteelt en gezondheid, zodat je de beste keuzes kan maken voor het fokken. De software berekent automatisch de verwantschap tussen je dieren. Zodra je jonge dieren toevoegt, zie je meteen het inteeltpercentage. Dit kan je ook gemakkelijk vooraf berekenen. Selecteer een mannetje en een vrouwtje en maak een proefstamboom. Of maak een verwantschapsmatrix, waarin je direct een overzicht hebt van de verwantschap tussen meerdere mannetjes en vrouwtjes tegelijk. Hoe meer ratten je aan het programma toevoegt, hoe nauwkeuriger de cijfers zullen zijn. De verwantschap wordt berekend volgens de methodiek van Wright. Deze berekening is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

 

Stambomen maken

Zodra je een aantal ratten hebt ingevoerd, kan je eenvoudig een stamboom maken. Klik op het dier waarvan je een stamboom wilt zien en het programma maakt automatisch een stamboom met meerdere generaties ratten. De stamboom toont informatie over de voorouders, het inteeltpercentage en gegevens over de ratten. Je kan zelf aanpassen welke informatie er getoond wordt. Ook kan je de layout aanpassen. Zo kan een rattery of vereniging makkelijk het kleurenschema veranderen en een logo toevoegen. Zo maak je je persoonlijke stamboom, die je gebruikt voor eigen inzicht voor het fokken of om mee te geven aan nieuwe eigenaren of andere fokkers van ratten.

 

Wedstrijden en contactgegevens van fokkers

De software van ZooEasy biedt nog meer mogelijkheden. Doe je met je rat mee aan rattenshows en –tentoonstellingen? Dan registreer je ook deze gegevens in de database. Bij ieder dier kan je wedstrijduitslagen, titels en een keurmeesterrapport toevoegen. Ook kan je een foto van je dier op die dag uploaden. Met dit overzicht kan je nog beter inschatten wat keurmeesters waarderen aan jouw dieren. Uiteraard staat de gezondheid van je ratten voorop, maar ook met deze informatie kan je je voordeel doen bij het fokken.

Verder kan je ook contactpersonen toevoegen aan je persoonlijke database, zoals de gegevens van andere fokkers, klanten, nieuwe eigenaren en de contactgegevens van de dierenarts. Zo heb je alles voor het fokken bij elkaar.

 

Rattenverenigingen en –organisaties

ZooEasy kan ook met meerdere personen tegelijk gebruikt worden. Dat is handig voor verenigingen, rattery’s met meerdere medewerkers, groepen van intensief samenwerkende fokkers en andere organisaties die zich bezighouden met het fokken van ratten. Met het programma voor verenigingen kan het bestuur alles wat de gewone gebruiker ook kan. Daarnaast is de database verdeeld in rollen. Het bestuur kan alle (privacy)gevoelige informatie inzien, maar leden, fokkers of medewerkers kunnen beperkt informatie lezen en/of wijzigen. Zo houdt het bestuur controle over de algehele informatie over bijvoorbeeld gezondheid, inteelt en verwantschap, terwijl de leden hun eigen dieren kunnen terugvinden in de database.

Werk je met twee of meer (hobby)fokkers samen? Ook dan is het Multi user abonnement echt iets voor jullie. Klik voor meer informatie over ZooEasy voor twee of meer personen.

 

Ratten fokken? Probeer ZooEasy nu zelf

Probeer ZooEasy nu zelf en ontdek hoe je makkelijk meer inzicht krijgt in al je dieren. Je start altijd met een gratis proefperiode van dertig dagen. Klik hier om meteen te beginnen.