ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Bereken mean kinships om de beste fokdieren voor de toekomst te bepalen

Bereken mean kinships om de beste fokdieren voor de toekomst te bepalen

Datum: oktober 28, 2020

Mean kinship is een belangrijk begrip voor het bepalen van de beste fokdieren binnen een populatie, maar wat houdt het begrip precies in en waarom is dit zo belangrijk? In dit artikel lees je meer over wat de mean kinship precies is, waarom het belangrijk is en vertelt Marjolein Flobbe van de VNS waarom zij met de mean kinship module zijn gaan werken in ZooEasy.


Wat is mean kinship?

Mean kinship is de gemiddelde verwantschap van een dier met de hele populatie. De mean kinship is een maatstaf voor hoeveel een dier kan gaan bijdragen aan inteelt in de toekomst van een ras. Dieren met een lage mean kinship zijn genetisch belangrijk en kunnen gebruikt worden om te fokken. Dieren met een hoge mean kinship moeten minder (of helemaal niet) worden gebruikt voor de fok.

Waarom is de mean kinship zo belangrijk?

Door voor de fok gebruik te maken van dieren met een hoge mean kinship is er een grotere kans op het optreden van genetische defecten en ziektes zoals epilepsie in een ras. Het is belangrijk dat er in de toekomst genoeg dieren beschikbaar blijven binnen de populatie met een lage mean kinship, zodat het optreden van erfelijke gebreken wordt voorkomen. Daarmee zorg je voor een goed en gezond ras.

Ook de Vereniging De Nederlandse Schapendoes (VNS) vindt dit belangrijk. Hier staat ook Marjolein Flobbe, bestuurslid van de VNS, achter: “In principe hebben we bij ons in het ras geen groot probleem, maar we willen met de mean kinship berekening voorkomen dat er een probleem ontstaat. Het gaat nu goed, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat het een keer fout gaat als je gewoon doorgaat en niks doet.” 


Is er een oplossing?

De VNS heeft diverse adviezen opgevraagd waaronder bij Jack Windig van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Op basis van een populatieonderzoek door Jack Windig kon de conclusie worden getrokken dat er nog geen groot probleem was binnen de populatie van de VNS, maar er wel aandacht moet zijn om toename van de mean kinship te voorkomen. Zo kwam de VNS bij de mean kinship module van ZooEasy terecht. De VNS heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze module. Volgens Marjolein Flobbe erg belangrijk: “Door de samenwerking met ZooEasy hebben we de module Mean kinship mee kunnen ontwikkelen en goed kunnen testen. Ook heeft Jack Windig de berekeningen van ZooEasy getoetst op juistheid waardoor we nog meer zekerheid hebben dat de berekeningen kloppen”.


Voordelen:

  • Mean kinship berekening wordt na elke mutatie automatisch gedaan;
  • Mean kinship bij elk individueel dier inzichtelijk;
  • Berekeningen zijn getoetst door Jack Windig (Wageningen Universiteit en Research);
  • Eenvoudig selecties binnen de populatie te maken m.b.v. de mean kinship waarden; 
  • Mean kinship berekening kijkt naar de gehele populatie voor de berekeningen;
  • Door kennis van mean kinship per dier, krijg je meer inzicht bij de selectie van geschikte combinaties, wat bijdraagt aan het opbouwen van een gezond en sterk ras;

Meer weten? 

Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvende demo in voor je organisatie.