ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.580 | Accounts 10.606 | Dieren 4.865.495

Alpaca's fokken en registreren

ZooEasy is het ideale hulpprogramma voor iedere alpacafokker en -vereniging.

Alpaca’s fokken

Je wilt verantwoorde keuzes maken bij het fokken van je alpaca’s. Een goede registratie helpt hierbij. ZooEasy is het ideale fokregistratieprogramma voor iedere alpacafokker en -vereniging. Hiermee houd je eenvoudig alle informatie bij over de dieren, zoals geboortegegevens, uiterlijke kenmerken, een medisch dossier, verwantschap tussen alpaca’s en nog veel meer belangrijke informatie omtrent het fokken. Ontdek zelf alle mogelijkheden met je eigen online database.

Alpaca’s fokken

Geschikt voor alle alpaca’s

ZooEasy is geschikt om alle gegevens van alpaca’s en lama’s te registreren. Zo kan een startende (hobby)fokker alle belangrijke informatie noteren om een stamboom op te bouwen. Professionele fokkers en verenigingen gebruiken ZooEasy om gezondheidsgegevens en verwantschappen te analyseren voor nog betere fokresultaten. Het wordt onder andere gebruikt door de Alpaca Association Benelux.

 

Complete informatie over iedere alpaca

Alpaca 5In het programma noteer je zelf informatie over iedere alpaca. Voeg een alpaca toe en noteer de basisgegevens, zoals de naam, het geslacht, een registratienummer, geboortedatum, vader, moeder en diverse uiterlijke kenmerken. Vul deze informatie aan met een foto, medische gegevens, wedstrijduitslagen en nog veel meer. Daarnaast kan je diverse aantekeningen bijhouden, bijvoorbeeld over hun karakter. Houd je alpaca’s ook vanwege hun wol? Dan kan je daar ook aantekeningen over bijhouden, zodat je de beste dieren kunt selecteren om mee verder te fokken. Op deze manier verzamel je alle informatie over je alpaca’s en kan je de details van ieder dier gemakkelijk bijhouden. Deze informatie kan je later gemakkelijk terugvinden en analyseren voordat je start met fokken.

 

Gezondheid van je alpaca

Onder het tabblad medische gegevens houd je alle informatie bij over de gezondheid van ieder dier. Maak notities van een dierenartsbezoek, houd alle gegevens over vaccinaties en ontwormingen bij en noteer wanneer de nagels voor het laatst zijn geknipt. Je kan ook bestanden uploaden met uitslagen van medische onderzoeken. Zo houd je alle gegevens in één handig overzicht.

 

Alpaca’s fokken: inteelt en verwantschap

Alpaca 9Bij het fokken van alpaca’s is het belangrijk om bij te houden welke dieren met elkaar verwant zijn. Zo krijg je binnen je kudde zo min mogelijk inteelt. De software berekent automatisch het inteeltpercentage van ieder dier dat je toevoegt. Hoe meer alpaca’s je in je eigen database hebt staan, hoe nauwkeuriger dit percentage wordt. De berekeningsmethodiek van Wright is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

Voor het fokken kan je makkelijk het inteeltpercentage van het jonge dier berekenen. Selecteer een man en een vrouw en stel eenvoudig een proefstamboom samen. Wil je een overzicht van meerdere dieren tegelijk? Maak dan een verwantschapsmatrix. Selecteer meerdere mannen en vrouwen en het programma berekent automatisch de verwantschap tussen de geselecteerde dieren. Op basis van deze informatie kan je makkelijker een verantwoorde fokkeuze maken en het inteeltpercentage zo laag mogelijk houden.

 

Maak je eigen stamboom

Met één muisklik maak je een stamboom van je alpaca. Hierop zie je meerdere generaties van het geselecteerde dier. Voeg ook foto’s toe, zodat je stamboom er nog mooier uitziet. In de standaard lay-out toont de stamboom diverse gegevens, zoals de naam, het geslacht en het inteeltpercentage van je alpaca. Je ziet direct welke voorouders je hebt gebruikt bij het fokken van je kudde. Je kan de stamboom ook aanpassen naar eigen wensen. Beslis welke informatie je wilt tonen, verander de kleuren en voeg een logo van je fokkerij of vereniging toe. Zo maak je snel een professionele stamboom van iedere alpaca.

 

Wedstrijden en contactgegevens

Lama showWie aan wedstrijden, shows en tentoonstellingen meedoet, kan de uitslagen van iedere alpaca noteren bij de wedstrijdverslagen. Noteer gegevens, upload het keurmeesterrapport en voeg een foto toe. Zo weet je precies hoe succesvol iedere alpaca en zijn voorouders zijn op tentoonstellingen. Met ZooEasy houd je ook gemakkelijk alle contactgegevens bij. Bijvoorbeeld van andere fokkers, klanten, keurmeesters en andere personen die je hebt ontmoet vanwege het fokken van je dieren.

 

ZooEasy vanaf twee personen

Werk je intensief samen met een andere fokker, familieleden of collega’s? En wil je graag samenwerken in één online database? Dan is ZooEasy Multi user geschikt voor jou. Bij dit abonnement krijg je standaard twee managementaccounts, maar je kan dit eventueel uitbreiden met extra accounts. Hiermee kan je samen al je alpaca’s registreren en heb je direct inzicht in jullie gezamenlijke administratie. Klik voor tips en trucs als je ZooEasy met twee of meer personen wilt gebruiken.

ZooEasy voor alpacaverenigingen, clubs en organisaties

ZooEasy is ook geschikt om met meerdere personen te gebruiken. Dat is ideaal voor alpacaverenigingen, -clubs en andere organisaties die te maken hebben met het fokken en beheer van alpaca’s. Eén beheerder heeft toegang tot alle gegevens en beheert de gehele database. Daarnaast bestaan er verschillende toegangsniveaus. Commissieleden kunnen toegang krijgen tot privacygevoelige gegevens, terwijl andere leden dit niet kunnen. Fokkers kunnen bijvoorbeeld gegevens wijzigen van hun eigen dieren, terwijl overige leden een leesaccount kunnen krijgen waarmee ze alle alpaca’s kunnen zien, maar geen toegang hebben tot privacygevoelige informatie zoals adresgegevens. Leden kunnen eventueel ook een proefstamboom maken die helpt bij de selectie van een nieuw koppel om mee te fokken.

Het grootste voordeel voor een fokorganisatie is dat alle gegevens in één overzichtelijke database staan. Het programma biedt diverse mogelijkheden om de gegevens te analyseren. Maak bijvoorbeeld proefstambomen of een verwantschapsmatrix. Exporteer de gegevens naar een extern programma zoals PopRep voor een complete analyse van de inteelt tussen alpaca’s. Met deze extra informatie krijgt een vereniging nog meer inzicht in de inteelt van het ras, zodat ieder lid verantwoorde keuzes maakt bij het fokken.

 

Probeer ZooEasy gratis

Benieuwd naar alle mogelijkheden van het programma? Probeer het nu dertig dagen gratis.