ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.580 | Accounts 10.606 | Dieren 4.865.495

Iedere chinchilla in één handige database

Fok de mooiste chinchilla's en registreer ze zorgvuldig in je eigen online database.

Chinchilla’s Fokken

Als fokker van chinchilla’s wil je de mooiste en liefste dieren met elkaar koppelen. Daarbij speelt de gezondheid ook een belangrijke rol. De software van ZooEasy helpt je om de gegevens van iedere chinchilla gemakkelijk bij te houden in je eigen online database.

Chinchilla’s Fokken

Geschikt voor iedere fokker van chinchilla’s

De software van ZooEasy is geschikt voor elke fokker van chinchilla’s: van beginnende hobbyfokkers tot (semi-) professionele fokkerijen en chinchillafarms. Als fokker registreer je eenvoudig alle gegevens, zoals uiterlijke kenmerken, voorouders en medische gegevens. Maak je database mooier door je eigen foto’s te uploaden. Zo weet je precies om welke chinchilla het gaat. Verder kan je allerlei informatie toevoegen, van wedstrijduitslagen tot contactpersonen voor je chinchillafokkerij. ZooEasy is geschikt voor allerlei kleuren chinchilla’s, zoals:

 • Wildkleur
 • Charcoal en French Blue
 • Beige
 • Blond
 • Goldbar
 • Pastel
 • Tan
 • Black
 • Whilson White
 • Saffier
 • Etcetera

 

Kenmerken van iedere chinchilla

Chinchilla fokkerStart je persoonlijke database en vul eenvoudig gegevens in van je dieren. Start met het invullen van een naam, registratienummer, geboortedatum, kleuren, vader en moeder. Wissel je wel eens dieren uit met iemand anders om minder inteelt te krijgen binnen jouw groep chinchilla’s? Geef aan of je zelf de fokker en eigenaar bent, of dat het dier van iemand anders is. Vervolgens kan je alle beschikbare informatie toevoegen, zoals de structuur en kleurpatronen van de vacht, lengte van de oren, kleur ogen, medische gegevens, erfelijke afwijkingen en nog veel meer. Voeg ook een foto toe om iedere chinchilla gemakkelijk te herkennen en volg onbeperkt bloedlijnen.

 

Stamboom maken

Zodra je meerdere chinchilla’s in het programma hebt staan, kan je met één muisklik een stamboom maken. De stamboom toont per dier meerdere generaties. Zo kan je in één oogopslag de bloedlijnen volgen en zien wie de voorouders waren van je chinchilla. De stamboom toont ook het inteeltpercentage, zodat je snel kan zien welke voorouders dit percentage hebben veroorzaakt. Dat geeft iedere fokker meer inzicht in zijn gegevens.

Als fokker kan je je eigen stamboom personaliseren. Kies een eigen kleurenschema, of voeg een logo toe van je (hobby)fokkerij. Zo kan je een professionele stamboom delen met een andere fokker of nieuwe eigenaar.

 

Inteelt

Chinchilla 2Wil je chinchilla’s fokken, maar ben je bang dat er inteelt ontstaat? Houd dan goed de informatie van al je dieren bij. Het programma berekent automatisch het inteeltpercentage van ieder jong dier. Je kan ook vooraf een proefstamboom maken. Selecteer een koppel en je ziet direct het verwachte inteeltpercentage. Met een verwantschapsmatrix krijg je snel inzicht in de verwantschap tussen meerdere dieren. Selecteer daarvoor een groep mannen en vrouwen en het programma geeft in één handig schema alle verwantschapspercentages weer. Nu kan je net zo eenvoudig beslissingen maken als een professionele fokker. Op basis van deze informatie kan je zelf een verantwoorde keuze maken bij het koppelen van je chinchilla’s.

Voor de inteelt- en verwantschapsberekeningen maken we gebruik van de berekeningsmethodiek van Wright. Deze methode is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

 

Wedstrijden en tentoonstellingen

Chinchilla 1Als fokker van chinchilla’s kan je ook meedoen aan wedstrijden en tentoonstellingen. Dit levert je vaak veel informatie op: hoe doet jouw chinchilla het ten opzichte van de anderen? Wat vindt de keurmeester van jouw chinchilla en wat zijn de sterkste punten? Deze resultaten kan je per dier registreren in je eigen online database. Maak op de show alvast een foto van je prijswinnende chinchilla en upload deze bij de showresultaten. Voeg ook het bestand van het keurmeesterrapport toe, zodat je per dier alle showgegevens bijeen houdt.

 

Samen chinchilla’s fokken

Fok je je chinchilla’s niet alleen, maar met een andere professionele of hobbyfokker? Dan heeft ZooEasy speciaal voor jullie het Multi user abonnement. Hiermee krijg je twee managementaccounts, zodat je tegelijkertijd kan inloggen op jullie gezamenlijke database en inzicht krijgt in alle chinchilla’s die jullie hebben toegevoegd. Wil je nog meer fokkers toegang geven tot jouw database? Voeg dan zelf extra accounts toe via jouw abonnement en bepaal zelf of zij net als jullie alle informatie kunnen zien, of beperkt toegang krijgen.

Registratie voor chinchillaverenigingen

ZooEasy is ook geschikt voor chinchillaverenigingen, -clubs en andere organisaties. Als vereniging kan je veilig met meerdere personen tegelijkertijd gebruikmaken van één en dezelfde database. Het bestuur heeft via managementaccounts toegang tot alle gegevens. Leden kunnen vervolgens andere rechten krijgen, zodat zij bijvoorbeeld alleen gegevens kunnen inzien, maar niet wijzigen. Privacygevoelige informatie blijft zo beschermd, terwijl een fokker van de vereniging informatie kan inzien van alle chinchilla’s die je bijhoudt. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, cursussen en tips voor verenigingen.

 

Ontdek ZooEasy gratis

Meld je aan en probeer ZooEasy dertig dagen gratis. Daarna kan je bepalen met welk abonnement je verder wilt. Zo houd je eenvoudig al je gegevens bij in je eigen online database voor chinchilla’s.