ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 5.580 | Accounts 10.606 | Dieren 4.865.495

Katten fokken is makkelijker met ZooEasy

Houd alle gegevens van je katten bij met de software van ZooEasy.

Katten fokken

Bij het fokken van katten heb je het beste voor met je dieren. Je verzorgt ze goed, zodat ze opgroeien tot gezonde én sociale katers en poezen. Met of zonder stamboom. Je weet alles van je dieren, maar soms wordt het te veel om alle informatie over het fokken op papier bij te houden. De software van ZooEasy helpt je om alle informatie over je katten te registreren. Zo krijg je nog meer inzicht in de gezondheid van je katten, zodat je verantwoorde keuzes kan maken bij het fokken. Dat draagt bij aan gezondere generaties van nieuwe (ras)katten.

Katten fokken

Voor alle kattenfokkers en -verenigingen

De software van ZooEasy is geschikt voor beginnende en professionele fokkers en verenigingen van alle kattenrassen. Individuen die katten fokken en cattery’s gebruiken de software om hun eigen dieren te registreren. Verenigingen en overkoepelende fokregistraties gebruiken de software om meer inzicht te krijgen in de gezondheid en verwantschap van hun kattenras(sen). Het programma is geschikt voor alle rassen, zowel met als zonder stamboom, zoals:

  • Noorse Boskat
  • Britse korthaar
  • Angora
  • Abessijn
  • Main Coon
  • Pers
  • Siamees
  • Ragdoll
  • En vele anderen

 

Katten fokken begint met een goede registratie

Als je verantwoord katten wilt fokken, is het belangrijk om alles te weten over je katers en poezen. Dat begint met een goede registratie. In je eigen database kan je allerlei informatie plaatsen, zoals het karakter, de (genetische) eigenschappen, gezondheidsgegevens en afstamming. Vul alle bekende gegevens in, zoals de naam, titel, chipnummer en geboortedatum. Vul de gegevens van iedere kat aan met informatie over hun vacht, kleuren, ogen en andere uiterlijke kenmerken die van belang zijn bij het fokken. Voeg ook een foto toe, zodat deze wordt getoond op de stamboom. De stamboom geeft tevens een goed inzicht in de voorouders van al je katten. Daardoor kan je onbeperkt bloedlijnen volgen.

Daarnaast kan je nog veel meer registreren met de software, zoals uitslagen van een medisch onderzoek, wedstrijdresultaten en contactgegevens van bijvoorbeeld andere mensen die katten fokken.

 

Verwantschap en inteelt

Registreer jonge dieren en nestenBen je benieuwd wat de verwantschap tussen je katten is? Geef dan bij het invullen van de gegevens aan wie de ouders zijn van je kat. De software koppelt al deze gegevens en berekent het verwantschapspercentage van al je katten. Gegevens over de voorouders kan je ook terugvinden op de stamboom. Hoe meer generaties je hebt ingevuld, hoe nauwkeuriger deze berekeningen zijn. Dat geeft extra inzicht bij het fokken. Maak een proefstamboom om te zien wat het verwantschapspercentage tussen de kater en poes is. Een lager percentage is beter, omdat dit inteelt helpt voorkomen. Daarnaast kan je ook een verwantschapsmatrix maken. Hiermee zie je in één oogopslag welke dieren met elkaar verwant zijn en welke combinaties geschikt zijn om mee te fokken.

Voor het berekenen van het verwantschap- en inteeltpercentage gebruikt ZooEasy de methodiek van Wright. Deze methode is aangeleverd door de Universiteit van Wageningen (WUR).

 

Gezondheid van je kat

Dierenarts katMoet je kat een bezoek brengen aan de dierenarts? Registreer dan alle gezondheidsgegevens van je katten. Onze software biedt de mogelijkheid om alle dierenartsbezoeken te noteren en bijlagen toe te voegen van een gezondheidsuitslag. Zo heb je alle informatie over inentingen en behandelingen in één overzicht. Heb je een raskat en is het nodig om bepaalde dna-test uit te laten voeren? Dan voeg je ook deze uitslagen toe aan je eigen ZooEasy administratie. Dit geeft een goed inzicht in de gezondheid van je katten, zodat je later een verantwoorde keuze kan maken bij het fokken.

 

Stamboom maken

Met de software van ZooEasy maak je snel en gemakkelijk je eigen stamboom. Zodra je alle gegevens van de katten hebt ingevuld, stelt het programma in twee klikken je eigen stamboom samen. De stamboom toont meerdere generaties. Je ziet de basisgegevens van je kat, zoals naam, geslacht en het inteeltpercentage. Deze gegevens op de stamboom kan je zelf makkelijk uitbreiden of veranderen, afhankelijk of het voor persoonlijk gebruik is voor het fokken of om aan anderen mee te geven. Heb je ook foto’s toegevoegd van je katten? Dan verschijnen deze automatisch op de stamboom.

Fokkers, cattery’s en verenigingen kunnen de stamboom zelf aanpassen. Maak je eigen sjabloon, zodat je iedere stamboom in je eigen huisstijl kan printen. Voeg een logo toe en verander de standaard kleuren. Zo kan je nieuwe eigenaren of andere fokkers makkelijk een stamboom meegeven van iedere kat.

 

Kattenshows en -tentoonstellingen

Katten 3Als je met je kat meedoet aan een kattenshow, -keuring of -tentoonstelling, dan bewaar je je gegevens in ZooEasy. Upload het keurmeesterrapport als bijlage van de showresultaten, zodat je deze gegevens later gemakkelijk terug kan vinden. Zo zie je precies wat de jury waardeert aan jouw katten. Maak notities van iedere show en plaats per dier een foto van je kat tijdens die speciale dag. Dat geeft een handig overzicht van alle resultaten.

 

Samen katten fokken

Fok je samen met iemand anders katten en moet je nu steeds per kat afzonderlijk gegevens uitwisselen? Ons Multi user abonnement biedt de oplossing. Hiermee maak je één database, waar je samen tegelijkertijd op kunt inloggen met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Dat betekent dus ook dat je al je gegevens met elkaar deelt en ook elkaars notities kan lezen. Kies daarom alleen voor deze optie als je elkaar echt vertrouwt, zoals met je partner, een familielid of collega. Dan heb je er samen het meeste gemak van. Lees ook onze andere tips en trucs voor een administratie vanaf twee personen.

 

ZooEasy voor kattenverenigingen

ZooEasy is ook geschikt voor kattenverenigingen, kattenregistraties en overkoepelende organisaties, zoals Felikat, NRKV, ARV, Mundikat en AFB. Het wordt onder andere gebruikt door Ani-zoo in België. Het kan gebruikt worden voor rassen met of zonder stamboom. De software is handig voor verenigingen, omdat het programma veel mogelijkheden biedt voor analyse van de gehele kattenpopulatie, zoals inzicht in het verwantschap, inteelt en gezondheid van alle geregistreerde katten. Dat geeft veel informatie om gedegen advies te geven bij het fokken van (ras)katten.

Het bestuur is de enige die bij alle (gevoelige) informatie kan. Het bestuur voegt dieren toe aan de database. Vervolgens kunnen leden met een persoonlijk account en wachtwoord op twee manieren toegang krijgen tot de informatie: met een fokkersaccount kunnen leden de informatie van hun eigen dieren muteren. De beheerder ziet altijd welke mutaties er gedaan zijn. Met een leesaccount kan een lid alleen bepaalde gegevens van de katten bekijken, en bijvoorbeeld een proefstamboom maken om katten te selecteren voor het fokken. Het bestuur behoudt altijd controle over de mogelijkheden voor leden om informatie wel of niet in te mogen zien. Zo houd je een complete én veilige database waar de hele vereniging gebruik van kan maken.

 

Probeer ZooEasy 30 dagen gratis

Ontdek zelf alle mogelijkheden van onze registratiesoftware voor kattenfokkers. Probeer ZooEasy nu dertig dagen gratis.