ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

“Met ZooEasy gaan we een stap verder door internationaal samen te werken”

“Met ZooEasy gaan we een stap verder door internationaal samen te werken”

Datum: juli 11, 2023

Wim van Roessel is voorzitter, penningmeester en webmaster van de vereniging de Weimarse Staande Hond, de oudste Nederlandse rasvereniging voor de Weimaraner. Met behulp van ZooEasy werkt de vereniging sinds enige tijd internationaal; met de module Samenwerking tussen Organisaties beheert de vereniging een database samen met de Belgische rasvereniging. Wim vertelt hoe en waarom dit proces in gang is gezet:

 

Gebruikers van het eerste uur

“We zijn met de Nederlandse rasvereniging eigenlijk vanaf het eerste moment gebruiker van ZooEasy online. Zelf merkten we dat er meerdere databases binnen onze vereniging bijgehouden werden. Bijvoorbeeld een database voor jachtwedstrijden, elders eentje voor showuitslagen, ergens anders weer gezondheidsuitslagen… Binnen de vereniging hadden we zo een diversiteit aan databases. Dat wilden we ondervangen met ZooEasy, daarmee hebben we alles in één bron samen. Dat is prima gelukt. Nu gaan we nog een stap verder door met een ander land samen te werken.” 

 

Internationale samenwerking

“We kwamen op het idee doordat ik contact kreeg met onze collega-vereniging in België. Zij wilden ook graag met ZooEasy gaan werken, en het zou natuurlijk mooi zijn als we de gegevens allemaal centraal hadden. Zodoende zijn we eigenlijk de module Samenwerking Organisaties aan gaan schaffen. Met deze module hebben we één database, maar kunnen Nederlandse honden door ons in Nederland beheerd worden en de Belgische honden in België. 

Elke hond heeft in de database een veld waar het land van beheer staat, Nederland of België. Zo hebben we wel één database, maar binnen de database hebben de honden toch een eigen beheerder die de bewerkingen en mutaties kan uitvoeren. Wij voeren heel veel gegevens in; gezondheidsonderzoeken, showresultaten, wedstrijdresultaten, soms ook buitenlandse resultaten. Zoveel mogelijk. Maar degene die bijvoorbeeld de showuitslagen invoert voor Nederland kan dat dan alleen bij Nederlandse honden. Er is slechts één overall beheerder in Nederland en één in België die beide populaties kunnen aanpassen als het nodig is. Zo kunnen we wel samenwerken maar kunnen onze vrijwilligers niet per ongeluk elkaars gegevens ‘verprutsen’.”

 

Grote populatie

“Het voordeel van deze module is dat je als rasvereniging andere landen toe kunt voegen aan je database, zodat je de gegevens van een grotere populatie hebt. En ook de kosten kun je delen. Stel dat een fokker nu een Belgische reu wil gebruiken, dan hebben we de gegevens al. Dan is het makkelijker om een proefnest te maken en uitslagen te controleren. Wel zijn we altijd afhankelijk van in hoeverre een ander land gegevens invoert. In Nederland is er digitale uitwisseling tussen de rasvereniging en de Raad van Beheer. Het zou mooi zijn als andere landen ook zo’n samenwerking met hun kennelclub hadden, maar dat is in bijvoorbeeld België helaas anders. Gelukkig biedt ZooEasy de mogelijkheid om alle data die ingestuurd wordt te verzamelen en vast te leggen. Een zo groot mogelijke populatie met zoveel mogelijk gegevens vergemakkelijkt het onderzoek naar een passende partner voor de honden. Dat komt het ras dan weer ten goede.”  

 

 

 

Foto’s teef met pup: Ellen Duvekot. Hond in bos: Wim van Roessel