Mean kinship

 525,00 incl. 21% BTW

Hoe bepaal je de beste fokdieren voor de toekomst? De module Mean kinship kan je hiermee helpen! Mean kinship is de gemiddelde verwantschap van een dier met de hele populatie. De mean kinship is een maatstaf voor hoeveel een dier kan gaan bijdragen aan inteelt in de toekomst van een ras. Dieren met een lage mean kinship zijn genetisch belangrijk en kunnen gebruikt worden om te fokken. Dieren met een hoge mean kinship moeten minder (of helemaal niet) worden gebruikt voor de fok. Door gebruik van dieren met een hoge mean kinship is er een grotere kans op het optreden van genetische defecten en ziektes zoals epilepsie in een ras. Het is belangrijk dat er in de toekomst genoeg dieren beschikbaar blijven binnen de populatie met een lage mean kinship, zodat het optreden van erfelijke gebreken wordt voorkomen. Daarmee zorg je voor een goed en gezond ras.

Categorie:

Bij wie is de module al in gebruik?

De module is o.a. in gebruik bij de Vereniging De Nederlandse Schapendoes (VNS). Met deze module wil de VNS voorkomen dat er een probleem ontstaat van te grote inteelttoename binnen het ras. Als je geen sturingsmaatregelen neemt ontstaat dit probleem vanzelf in een gesloten populatie en dat wil de vereniging zo goed mogelijk voorkomen.

Wat moet ik er voor doen om de module in gebruik te nemen?

Voordat je de module in gebruik kan nemen, zul je een aantal stappen moeten doen om de administratie hiervoor in te richten. We hebben hiervoor een uitleg voor je gemaakt die je kunt volgen.

Zijn er beperkingen in het gebruik?

De module bepaalt de mean kinship berekeningen voor 1 ras groep. Als je organisatie 2 of meer ras groepen registreert, dan kun je het beste even contact met ons opnemen. Wij maken dan een vrijblijvende offerte voor je.

Wat zijn de overige kosten voor deze module?

Jaarlijkse onderhoudskosten    € 198,-