ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Hondenmonitor

Hondenmonitor

Datum: februari 1, 2019

Bij veel rashondenverenigingen staat de gezondheid van het ras op de eerste plaats. Eén van de problemen is dat rashonden vaak erfelijke aandoeningen hebben. De oorzaak daarvan ligt vaak bij een te hoog inteeltpercentage. Daarom is er steeds meer aandacht voor het thema inteelt en verwantschap. Wageningen University & Research (WUR) heeft onderzoek gedaan om verenigingen te helpen.

Onderzoek

De WUR heeft in samenwerking met de Raad van Beheer software en een handboek ontwikkeld om verwantschap te analyseren, monitoren en voorspellen. Rashondenverenigingen kunnen hier gebruik van maken om onderzoek te doen naar hun eigen populatie. De analyse laat zien wat de huidige stand van de populatie is. Ook is het mogelijk om te zien wat het gevolg zal zijn voor de populatie wanneer de vereniging besluit een bepaalde maatregel te nemen. Hierdoor is het gemakkelijker om het effect van keuze te overzien.

Resultaten

Uit eerder onderzoek is gebleken dat voor bijna ieder ras het advies geldt om te fokken met dieren met een lage gemiddelde verwantschap, ten opzichte van de andere dieren binnen het ras. Daarmee vermindert de inteelt en is er een kleinere kans op erfelijke aandoeningen binnen het ras. Dat leidt uiteindelijk tot gezondere honden.

Gebruik je bestanden van ZooEasy

Maak je al gebruik van ZooEasy, dan zetten wij de bestanden voor je klaar. Het bestand van ZooEasy voldoet aan de eisen van het onderzoek. Bestel de module Bestand voor project inteelt en verwantschap eenmalig in de webshop. Daarna kan de beheerder deze gegevens onbeperkt opvragen en zelf naar de Raad van Beheer sturen.