ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Nieuwe Vlaamse wetgeving omtrent stamboom uitgifte voor honden en katten

Nieuwe Vlaamse wetgeving omtrent stamboom uitgifte voor honden en katten

Datum: januari 16, 2024

Op 22 december 2023 heeft de Vlaamse regering een nieuwe wet aangenomen. ZooEasy volgt deze ontwikkelingen met interesse. Het nieuwe ‘besluit van de Vlaamse Regering over de fokkerij  van honden en katten en de voorwaarden om stambomen af te leveren’ bevat belangrijke bepalingen voor fokkers en organisaties die bij de fok van honden en katten betrokken zijn. Voor het uitgeven van stambomen gaan voortaan nieuwe regels gelden. Zo mag een stamboom alleen nog stamboom heten als deze is uitgegeven door een erkende stamboekvereniging en aan specifieke eisen voldoet.

 

Om erkend stamboekvereniging te zijn moet een stamboom-uitgevende instantie onder andere alle dieren van haar fokkers registreren in een centrale databank. Daarbij moet van alle nakomelingen middels DNA de afstamming gecontroleerd zijn. Ook de zogenaamde ‘prestatie onderzoeken’ zoals bijvoorbeeld uitslagen van gezondheidsonderzoeken naar o.a. heupdysplasie, oogaandoeningen of DNA afwijkingen moeten worden vastgelegd in die centrale databank. De bovengenoemde prestatieonderzoeken zijn van belang, omdat de stamboekvereniging voor ieder ras dat zij vertegenwoordigt een fokprogramma op moet stellen. 

Het fokprogramma voor een ras moet worden goedgekeurd door de bevoegde entiteit (de afdeling Dierenwelzijn van het Departement Omgeving). Het dient maatregelen te bevatten om het inteeltpercentage binnen het ras of de variëteit te begrenzen, de genetische diversiteit ten minste te behouden, en erfelijke aandoeningen terug te dringen. Het fokprogramma moet ook een rasfiche bevatten, waarin de verplichte prestatieonderzoeken vermeld staan. Daarnaast moeten de toegestane combinaties van uitslagen van die onderzoeken aangegeven worden. Voor combinaties die niet aan de inhoud van het opgestelde fokprogramma voldoen (dus bijvoorbeeld niet de juiste uitslagen van de prestatieonderzoeken hebben), mag er voortaan geen stamboom meer uitgegeven worden.

Voor zowel fokkers als rasverenigingen en stamboom-uitgevende organisaties in Vlaanderen wordt met deze wet de noodzaak voor een juiste stamboomadministratie steeds groter.  Een dieradministratie waarin de stambomen, afstamming, inteeltpercentage, mean kinship, ziekmeldingen en gedrags- gezondheids- sport- en werkuitslagen opgenomen kunnen is nu niet alleen meer handig om te hebben, maar zelfs essentieel. En dat maakt ZooEasy het ideale hulpmiddel. 

Inmiddels is ZooEasy in contact met enkele Vlaamse partijen over de mogelijkheden die ZooEasy te bieden heeft om hen te ondersteunen met deze nieuwe wetgeving. Zo werken we onder meer aan het digitaal inlezen van DNA gegevens in ZooEasy Online. En met ZooEasy Online heeft elke fokker en rasvereniging of stamboekorganisatie alle informatie over hun honden of katten direct overzichtelijk bij de hand. Fokkers kunnen worpfiches met een druk op de knop uitdraaien. Verenigingen kunnen de populatie beheren en tegelijkertijd informatie van alle honden en katten uit het hele ras bijhouden. En team ZooEasy staat altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden en met je mee te denken. Geïnteresseerd? Neem contact op, of vraag vandaag nog een proefadministratie aan!

Voor meer informatie, lees hier de volledige tekst van het besluit van de Vlaamse regering en bekijk hier een presentatie met uitleg over de nieuwe wet.