ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Rasclub voor Zwitserse Witte Herders bouwt aan online database

Rasclub voor Zwitserse Witte Herders bouwt aan online database

Datum: augustus 13, 2018

“Het is heel leuk om stambomen uit te pluizen”

“Zwitserse Witte Herders zijn echte werkers. Ze willen alles met je doen: wandelen, fietsen, behendigheid. Zolang het maar samen is!”, vertelt Mariëlla Feenstra enthousiast. Ze houdt vier herders en fokt hier ook mee. “Maar alleen als het iets toevoegt aan de genenpoel, want deze is krap.” Verantwoord fokken is heel belangrijk voor haar, maar zeker voor de Rasclub voor Zwitserse Witte Herders (RZWH).

Gezond, stabiel en mooi ras
Mariëlla beheert samen met Jan Boer de database van de RZWH. Ze vertelt: “De rasclub is ontstaan vanuit liefhebbers en fokkers. We zijn een progressieve club; de fokkers willen actie. Zo hebben we recent een aankeuring gehad voor look-a-likes, omdat we de genenpoel willen uitbreiden. Daardoor blijft het ras gezond, stabiel en mooi.”

Betrouwbare informatie
De rasclub vindt het belangrijk dat fokkers uitgaan van betrouwbare informatie. Mariëlla vertelt: “We maken uitsluitend gebruik van bestanden van de Raad van Beheer, aangevuld door onze eigen documenten. Nu slaan we die op in Google Drive, maar zo zijn de gegevens niet inzichtelijk voor fokkers. Daarom zijn we met ZooEasy gestart. Wanneer de database online staat, kunnen alle leden met een account inloggen. Straks kunnen zij ook proefstambomen maken en inteeltpercentages berekenen over alle generaties Zwitserse Witte Herders.”

Stambomen uitpluizen
Maar zover is het nog niet. Mariëlla en Jan zijn nog druk bezig om alle honden in de database te zetten. “ZooEasy heeft de eerste import vanuit de Raad van Beheer gedaan. Nu vullen we de oude lijn van Duitse Herders in. Dit zijn de stamvaders van onze honden. De oudste komt uit 1890! Het is heel leuk om stambomen uit te pluizen, maar het is wel tijdrovend. En je maakt fouten, maar die kan je gemakkelijk herstellen.” En de fokkers? “Die zijn nieuwsgierig! We hopen dat de database in 2019 compleet is, zodat de fokkers hier gebruik van kunnen maken.”