ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Software helpt hondenfokkers verantwoordelijke keuzes te maken bij het fokken

Datum: juni 7, 2019

Een van de trends voor hondenfokkers is een stijgend bewustzijn voor verantwoordelijk fokken. Veel fokkers willen een goed overzicht hebben om gezonde honden te fokken met een goed karakter. Maar fokkers hebben te maken met veel uitdagingen, waaronder bijvoorbeeld een hoog inteeltpercentage. Hondenverenigingen zoeken vaak naar een databank voor hun honden om minder inteelt te hebben en willen deze informatie graag delen met hun leden. Is er een goede oplossing? Erik Reudink is directeur van ZooEasy. We vragen Erik hoe software en apps kunnen helpen om fokkers meer inzicht te geven in hun dieren.

Hoe helpt de registratie in een databank voor honden de fokkers om betere keuzes te maken?

Je hebt informatie nodig om een compleet beeld te hebben. Veel fokkers registreren de gegevens van hun honden, zoals bloedlijnen en gezondheidsgegevens. De informatie van één fokker is interessant, maar je hebt een complete geschiedenis nodig om de verwantschapspercentages accuraat te meten. Veel verenigingen hebben deze informatie over meerdere jaren verzameld, soms zelfs over tientallen jaren. Voeg die informatie samen in één centrale database en je hebt een compleet beeld van alle dieren.

Als je voor een databank voor honden kiest, zorg er dan voor dat het gemakkelijk is om te zoeken naar honden, hun bloedlijnen en gezondheidsgegevens. Er zijn verschillende software-applicaties op de markt die honden fokkers en verenigingen helpen om inteeltpercentages te controleren. Met ZooEasy bijvoorbeeld is het gemakkelijk om een proefstamboom te maken. Selecteer twee honden en de software berekent automatisch het inteeltpercentage van een nieuw nestje.

Eén van onze klanten is Madelien Atema van de Vereniging De Drentsche Patrijshond. Zij fokt zelf ook af en toe een nestje. Ze zegt: “De fokkers maken een proefstamboom in ZooEasy. Verwantschap en gezondheid zijn belangrijk, maar onze honden fokkers kijken ook naar showresultaten en werkproeven. Met die kennis maken ze een keuze welke combinatie het beste is om het ras te verbeteren.”

Hoe kunnen hondenverenigingen hun fokkers helpen met de juiste informatie?

Verenigingen delen informatie in hun database met aangesloten fokkers, zodat ze correcte en de meest recente informatie delen. De vereniging stuurt de fokker een uitnodiging om een account aan te maken. De fokker gebruikt een wachtwoord om in te loggen op de database van zijn of haar vereniging. Daar kan hij de honden opzoeken. Dit bespaart tijd, omdat fokkers op ieder moment van de dag kunnen inloggen vanaf iedere locatie zodat ze direct de informatie vinden die ze nodig hebben. Ze hoeven niet te wachten tot de vereniging antwoord geeft op hun vraag. Fokkers zien alleen de informatie waar zij toegang tot hebben, zoals een lijst met honden met hun stamboomnummers, namen, geslacht, eigenschappen, gezondheidsinformatie, showresultaten en inteeltpercentages (klik hier voor alle functies). De database is live en online, zodat de fokker altijd toegang heeft tot de nieuwste informatie.

Voorbeeld van een stamboomcerfiticaat van de EAKC, Kenia

Wanneer fokkers bij andere leden zoeken naar een hond om mee te fokken, willen ze graag vooraf weten of deze hond de beste keus is. Met ZooEasy kunnen zij een proefstamboom maken waarop de inteeltpercentages van de puppy zichtbaar zijn. De fokker kan ook bloedlijnen volgen en andere informatie zien die de vereniging beschikbaar heeft gesteld voor zijn leden. Wanneer twee honden een goede match zijn, neemt de fokker contact op met de vereniging en de hondeneigenaar.

Verenigingen hebben er veel baat bij om hun leden toegang te geven tot hun database. Omdat verenigingen een grote geschiedenis beheren, kunnen ze niet iedere individuele hond kennen. Fokkers weten alles over hun eigen honden. Als een fokker bijvoorbeeld ziet dat de informatie van een hond incompleet of incorrect is, kunnen ze de beheerder van hun database een bericht sturen met een verzoek om de informatie up-to-date te maken. De vereniging beslist zelf of ze dit verzoek inwilligen of naast zich neerleggen.

Kan je een voorbeeld geven van een hondenvereniging die ZooEasy gebruikt?

Sarah Paddock van de United States Eurasian Club (USEC) gebruikt ZooEasy. Zij zegt: “Al onze leden werken heel zorgvuldig wanneer ze een fokkoppel van Eurasiërs samenstellen. Voor ieder nestje tot stand komt onderzoeken we eerst de mogelijke koppels, gezondheidsinformatie van het fokpaar (inclusief een onderzoek naar de bloedlijnen) en we voeren alle vereiste gezondheidstests uit. Op verzoek delen we informatie, zodat onze leden een goed geïnformeerde keuze kunnen maken over potentiële fokparen, zodat ze zelf het beste fokkoppel samenstellen. Zodra ze een keuze hebben gemaakt, wordt het voorgestelde fokkoppel beoordeeld door het bestuur van de USEC-vereniging. Zij stemmen of de paring door mag gaan. De vooraf goedgekeurde fokkoppels die voldoen aan de richtlijnen van de USEC ontvangen een Nestcertificaat, een garantie dat het nest voldoet aan de fokrichtlijnen van de USEC.”
Voorbeeld van een Nestcertificaat van de USEC, Verenigde Staten

Heeft iedereen toegang tot een database?

Er zijn apps op de markt waarbij alle informatie over de honden openbaar is. Dat is niet de filosofie van ZooEasy en openbare informatie is niet in de lijn met de Avg (algemene verordening gegevensbescherming). Ons team spreekt op dagelijkse basis met fokkers en 95% van de hondenfokkers wil hun informatie privé houden. De belangrijkste reden; hondenverenigingen willen correcte en betrouwbare informatie hebben, zodat ze hun fokkers op de best mogelijke wijze kunnen informeren (lees meer…).

De meeste fokkers durven alleen negatieve informatie, zoals gezondheidsproblemen, te delen wanneer ze de andere partij volledig vertrouwen en wanneer deze informatie leidt tot een betere kwaliteit van het ras. Om dat vertrouwen in stand te houden, is het belangrijk dat verenigingen zorgvuldig omgaan met die informatie.

Met ZooEasy beslist het bestuur van de vereniging zelf wie toegang krijgt tot welke informatie. Alle leden krijgen een unieke gebruikersnaam en wachtwoord, zodat de database veilig blijft. De beheerder heeft toegang tot alle informatie, zodat hij zijn taak om de database te beheren efficiënt uit kan voeren. Commissieleden kunnen bijvoorbeeld alle informatie van de honden zien en wijzigingen aanbrengen, zoals de informatie van de honden, fokkoppels, gezondheid en showresultaten. Commissieleden kunnen ook privé-notities delen over de dieren, zoals een vermoeden van een gezondheidsprobleem in een bepaalde bloedlijn waar nader onderzoek voor nodig is. Fokkers kunnen alleen de informatie zien die zij nodig hebben om een verantwoorde fokkeuze te maken en om proefstambomen te maken; ze kunnen geen informatie over andere honden inzien.

Wat zijn veel voorkomende problemen met een database?

Het kost tijd om een database up-to-date te krijgen en behouden, maar het is gemakkelijk wanneer je state-of-the-art software gebruikt. We krijgen vaak vragen van verenigingen die problemen hebben met hun huidige database. Meestal is het probleem dat de technologie is verouderd, omdat de database in het verleden is gebouwd door een vrijwilligers met veel affiniteit voor techniek. Dit is een heel mooi gebaar van de vrijwilliger en dit kan een zeer mooie oplossing zijn voor de vereniging. Maar wat gebeurt er wanneer de vrijwilliger zijn taken neerlegt, waardoor de database verouderd?

Sommige verenigingen hebben uitsluitend papieren stamkaarten, zoals de East Africa Kennel Club (EAKC) in Kenia. De Executive Secretary, Neeltje Rosenstock, zorgt voor alle activiteiten op het kantoor, inclusief alle registraties. Zij vertelt: “We hebben heel veel informatie op papier. Sommige papieren zijn zo oud dat ze bijna uit elkaar vallen. Gelukkig hebben nu meer dan 13.000 honden geregistreerd in ZooEasy.” Met de komst van ZooEasy is ook het ontwerp van alle registratiecertificaten vernieuwd. “Ze zien er nu mooier uit en zijn moeilijker te kopiëren. We kunnen ook sneller nieuwe certificaten uitgeven, omdat onze data gedigitaliseerd is.”

Voorbeeld van een registratiecertificaat van de EAKC, Kenia

We krijgen veel verzoeken om een oude database om te zetten en te importeren naar ZooEasy. We starten met een gesprek met het huidige bestuur van de hondenvereniging. Welke eisen stellen ze aan hun nieuwe database? Wie zal er gebruik van maken en hoe gebruiken de beheerders, commissieleden en fokkers de huidige database? Samen maken we een plan. Daarna bereiden we de import van een eerste set data voor, zodat we de oude data importeren naar de nieuwe database van ZooEasy. De beheerder krijgt een korte cursus en test dan of alle data goed in ZooEasy staat. Bekijk ook onze video voor meer informatie over dit proces.

Wat doen verenigingen zodra hun database in gebruik is?

Zodra de database gereed is voor gebruik, is altijd de meest recente informatie voor het bestuur en hun leden 24 uur per dag beschikbaar. Een van onze gebruikers is Frank Beiboer van de Nederlandse Rottweiler Club. Hij zegt: “Zodra je weet wat er mogelijk is, kan je jouw database aanpassen, zodat het nog gemakkelijker functioneert voor je team.” Tegelijkertijd geeft hij nieuwe gebruikers de tip om zich bewust te zijn dat een database nooit af is. “Vier keer per jaar importeren we informatie van de Raad van Beheer. Als de naam van een fokker of een hond iets anders is gespeld, bijvoorbeeld wanneer een naam is gescheiden door een punt in plaats van met een streepje, dan wordt een nieuw contact aangemaakt. Dit is een bekend IT-gerelateerd probleem dat vraagt om aandacht. Daarom moeten we altijd alle informatie controleren voor we de database updaten.”

Waarom trekt ZooEasy hondenfokkers over de hele wereld aan?

Ik denk dat veel verenigingen kiezen voor ZooEasy, omdat we in de afgelopen 26 jaar hebben laten zien dat we continuïteit garanderen. Ook delen we kennis hoe je de software het beste kan gebruiken. We zorgen ook dat de database veilig is.

Ons team heeft regelmatig overleg met fokkers en bestuursleden. Op deze manier kunnen we nieuwe en verbeterde functies ontwikkelen die individuele fokkers en verenigingen nodig hebben om de beste fokkeuzes te maken.

Verenigingen die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen via onze website. We plannen graag een overleg in via Skype en laten het bestuur een demo zien van ons product. Onze state-of-the-art software is gemakkelijk in gebruik. Probeer het gewoon en ontdek alle mogelijkheden voor je vereniging.