ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Fokkersdag NVSW

Fokkersdag NVSW

Datum: mei 1, 2015

ZooEasy was uitgenodigd voor de Fokkersdag van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW). Op deze dag werden honden van één tot anderhalf jaar uitgenodigd voor een nestkeuring, om te zien hoe het met de bouw en gezondheid van de jonge honden gaat.

https://youtu.be/wOFckZOlTGU

Jonge honden

Al op de parkeerplaats van de Hanzehal in Zutphen springen de honden enthousiast uit de auto en kwispelen ze opgelaten. Binnen in de sporthal wemelt het van de zwart-witte en bruin-witte honden. Her en der lopen ook de krullerige Wetterhounen. In de oefenring staan onwennige baasjes met hun Stabij, terwijl de jonge honden enthousiast om zich heen kijken en reageren op iedere prikkel, zoals voorbijlopende mensen en andere jonge honden. Overal is geroezemoes van Nederlandse en Engelstalige gesprekken. Zo nu en dan blaft een reu naar een andere hond. Aan de zijkant van de hal staat hond Eki op de tafel bij trimster Ingrid Coevert, die vrolijk contact maakt met de Stabij voor ze haar eigenaresse al plukkend en knippend meer vertelt over vachtverzorging.

Keuring

Over de hele hal zijn stukken afgezet voor de keuring. Bij iedere keuring wordt het gehele nest herenigd: de ouders staan vooraan, gevolgd door de oudste tot de jongste hond. Terwijl de ouders gekeurd worden, proberen de baasjes hun hond rustig te houden, te kriebelen of praten ze met andere hondeneigenaren. Ben Rothengatter uit Duiven kijkt toe terwijl zijn vrouw aan de beurt is met hun hond Tjebbe. Hij gaat vaak met de hond naar gehoorzaamheidstrainingen. “Als je een balletje gooit, springt hij zelfs bovenop je om de bal te pakken. Als Tjebbe er zin in heeft, is het een uitstekende jachthond. Maar soms blijft het een eigenwijze Fries”, lacht hij. Tjebbe staat er rustig bij. Het is zijn tweede keuring: in Hoogeveen werd hij al eens de mooiste Stabij van de show. Nu komen ze om het nest herenigd te zien en om bij te praten met de fokster. “We laten ook een DNA-test doen. Misschien is hij later wel geschikt voor de fok.”

Dekreu

In de middag is de dekreuenparade. De eigenaren van dekreuen rennen een stukje met de hond om hem te tonen aan het publiek. Linda Jacobs is eigenaar van dekreu Wobbe, “maar we noemen hem Diesel”. Linda is geen fokker, maar stelt Diesel beschikbaar als dekreu. “Als er een match is en de fokadviescommissie toestemming geeft, komt de eigenaar met het teefje bij me thuis. Dat wordt meestal nog een dag herhaald om de kans op succes te vergroten. Diesel heeft nu twee nestjes met in totaal tien nakomelingen.”

Kampioenen

Iets verderop kijken twee honden vanaf hun eigen kleedje toe. Ze vallen op omdat ze zo rustig zijn in vergelijking met de andere honden. Hun baasjes kunnen dat makkelijk verklaren: deze twee kampioenshonden zijn wel wat gewend. Ze komen speciaal voor de dekreuenparade. Stabij Bine laat zich tijdens het hele gesprek met haar baasje rustig aaien. Ancella Kloet vertelt: “We oefenen veel met de honden en zijn veel met ze bezig. Ze zijn Deens en Nederlands kampioen geweest.” Ancella is goed voorbereid: voor deze dag heeft ze de aanwezige dekreuen al uitgeprint en in de verenigingsdatabase gezocht naar de voorouders, gezondheid, foto’s en inteelt. “Ik weet nu wel welke honden goed bij haar zullen passen, maar ik wil ze ook graag in het echt zien”, zegt Ancella.

Groepsfoto

Na afloop van de nestkeuring gaan alle honden met hun eigenaren naar buiten voor de groepsfoto. Terwijl databasebeheerder Willem Stemerdink de gegevens alvast verwerkt in ZooEasy, plonzen sommige honden buiten toch nog even in het water, voor ze weer in de auto naar huis gaan. Een baasje schudt vrolijk zijn hoofd. “Het zijn de allerleukste honden, maar het blijven toch eigenwijze Friezen!”